Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές προειδοποιήσεις για νέα τουρκική επέμβαση

Και χτες ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, με νεότερες δηλώσεις του αποθάρρυνε την Τουρκία από το να κλιμακώσει την χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία με νέα επιχείρηση, εκτιμώντας ότι αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν.

Οπως εξήγησε στο πρακτορείο «RIA Novosti» ο Ρώσος διπλωμάτης, η Μόσχα δεν αμφιβάλλει ότι ο τουρκικός στρατός έχει τη δυνατότητα να καταφέρει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ. στη βόρεια Συρία, αλλά κάλεσε την Αγκυρα να αναθεωρήσει την απόφασή της. Τόνισε ότι στην τελευταία σύνοδο για τη Συρία στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Αστάνα δεν πάρθηκε απόφαση, αλλά η Τουρκία «ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να διεξαγάγει την επιχείρηση για την κατοχύρωση της ασφάλειάς της με τη δημιουργία ζώνης 30 χιλιομέτρων και την απελευθέρωση των περιοχών Μανμπίτζ και Τελ-Ριφάτ».

«Η ρωσική αντιπροσωπεία κατέβαλε όλες τις προσπάθειες ώστε να προσπαθήσει να πείσει την τουρκική για τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα αυτού του βήματος, το οποίο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες», είπε ο Λαβρεντίεφ, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία απορρίπτει κάθε είδους διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τους Κούρδους «να έρθουν σε επαφή, να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό, να βρουν συμβιβαστικές λύσεις, να πετύχουν συμφωνίες για την αποκατάσταση της ενότητας της Συρίας, της ένταξης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (σ.σ. των Κούρδων) στον εθνικό συριακό στρατό», μια εξέλιξη που η Μόσχα εκτιμά ότι θα μπορούσε «να αποτρέψει την εξέλιξη της κατάστασης βάσει του αρνητικού σεναρίου».

Νωρίτερα χτες, τουλάχιστον 13 Σύροι στρατιώτες και 2 άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ενέδρα πιθανώς τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» με στόχο ένα στρατιωτικό λεωφορείο στην περιφέρεια Τζαμπάλ αλ-Μπίσρι της επαρχίας Ράκα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων προχώρησαν το περασμένο 24ωρο και επίσημα οι κυβερνήσεις Συρίας και Μπαχρέιν, μετά τα διαπιστευτήρια που έδωσε στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ο ανώτερος διπλωμάτης Ουαχίντ Μουμπάρακ Σαγιάρ από το Μπαχρέιν.

Απειλή απέλασης Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι άφησε χτες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής απέλασης Σύρων προσφύγων, εξηγώντας ότι 11 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Συρία η Βηρυτός, που αντιμετωπίζει εδώ και τρία χρόνια πρωτοφανή οικονομική κρίση, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη φιλοξενία τους. Οπως εξήγησε, αυτό θα δρομολογηθεί σε περίπτωση που η «διεθνής κοινότητα» δεν βοηθήσει τον Λίβανο στον επαναπατρισμό των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων ανά κάτοικο παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ