Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Μεγάλες απώλειες για Μακρόν, αναβάθμιση Μελανσόν στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν

Την πολυεπίπεδη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία επιβεβαίωσε ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων καταγράφονται:

-- Η μεγάλη πτώση και η απώλεια της πλειοψηφίας στη γαλλική Βουλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble!), όπου συμμετέχουν το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν.

-- Η σημαντική ενίσχυση ποσοστών και εδρών της σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς που κατέβηκε με το σχήμα «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES) υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI) επιβεβαίωσαν τον αναβαθμισμένο ρόλο τους στην επιχείρηση «αναπαλαίωσης» της σοσιαλδημοκρατίας.

-- Η εκτόξευση της κοινοβουλευτικής δύναμης για τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν, η οποία μάλιστα ως αυτοτελές κόμμα αναδεικνύεται 2ο κόμμα στη Βουλή (ως συνασπισμός 2η δύναμη αναδεικνύεται η NUPES).

Συγκεκριμένα, με την αποχή να συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα - ρεκόρ (53,77%), οι συσχετισμοί των βασικών δυνάμεων στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση (577 μέλη) διαμορφώθηκαν ως εξής:

-- Ο συνασπισμός «Μαζί!» (συμμετέχουν το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «Αναγέννηση» και άλλες δυνάμεις όπως τα κόμματα MoDem και «Ορίζοντες») πήρε 245 έδρες. Στις εκλογές του 2017 το LREM (όπως ονομαζόταν τότε το κόμμα του Μακρόν) μαζί με το Modem είχαν 348 έδρες.

-- Η νεοσύστατη συμμαχία NUPES, στην οποία συμμετέχουν η «Ανυπότακτη Γαλλία» (FI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ (PCF), οι Οικολόγοι (EELV), πήρε 131 έδρες. Από αυτές, 72 έδρες παίρνει η FI, 27 οι Οικολόγοι, 26 το PS και 12 το PCF. Το 2017 η FI είχε 17 έδρες, το PS 30, το PCF 10 και οι Οικολόγοι καμία.

- O «Εθνικός Συναγερμός» (RS) της Μαρίν Λεπέν πήρε 89 έδρες, από 8 που είχε πάρει το 2017 το «Εθνικό Μέτωπο», όπως λεγόταν τότε το κόμμα της Λεπέν.

-- Οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν 61 έδρες, από 112 το 2017.

Οι πρώτες τοποθετήσεις μετά τα αποτελέσματα

Το «στρατόπεδο» Μακρόν υποδέχτηκε τα αποτελέσματα με φανερή απογοήτευση, σπεύδοντας βέβαια να μοιράσει δεσμεύσεις για διασφάλιση της σταθερότητας.

Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, που διασφάλισε οριακά την εκλογή της στη Βουλή (ενώ άλλοι υπουργοί δεν εκλέχτηκαν καν) χτες είχε σύσκεψη με τον Μακρόν. Σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ενέχει κινδύνους για τη χώρα», ωστόσο ανέφερε ότι το «Μαζί» ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες» (παραπέμποντας σε παζάρια για κατά περίσταση συμφωνίες με άλλες δυνάμεις).

Ο δε υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για «δημοκρατικό σοκ» και «πρωτόγνωρη κατάσταση». Στο έδαφος ωστόσο της στρατηγικής σύγκλισης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, χαρακτήρισε αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη, μιλώντας για «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά.

Ο Μελανσόν δήλωσε πως επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος, που ήταν να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία ο συνασπισμός του Μακρόν. Ανακοίνωσε δε πως στις 5 Ιούλη θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καλώντας την Μπορν να παραιτηθεί. Παράλληλα, καθώς τα παζάρια για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας συνεχίζονται, πρότεινε τη συγκρότηση ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της NUPES (μέχρι τώρα έχει συγκροτηθεί μόνο ως κοινή συμμαχία για την κάθοδο στις εκλογές).

Η Λεπέν από τη μεριά της υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του και έσπευσε να τονίσει πως το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αλλά και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, σεβόμενη τους θεσμούς. Αν δεν συγκροτηθεί ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα της NUPES, ο «Εθνικός Συναγερμός» με τις 89 έδρες του θα αποτελεί τη δεύτερη δύναμη στη γαλλική Βουλή...

Από την πλευρά του PS, ο εκπρόσωπός τους στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της NUPES Π. Ζουβέ, επιχειρηματολογώντας για την απροθυμία του κόμματός του - για την ώρα τουλάχιστον - να ανήκει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με τη FI, είπε ότι «δεν υπάρχει μεταξύ μας ένταση ή διάρρηξη δεσμού», αλλά ότι «οι ιδιαιτερότητες και οι (χωριστές) ταυτότητές μας συνιστούν τη δύναμή μας».

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του PCF Φ. Ρουσέλ είπε ότι «δεν είμαστε υπέρ μιας κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας» και δήλωσε προβληματισμένος για «το όφελος που θα έχει μια ενιαία ομάδα, η οποία θα σβήνει τις ευαισθησίες και τα πλούτη του καθενός».

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα περισσότερες έδρες στη NUPES, υπήρξαν και τοποθετήσεις όπως αυτή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Ντ. Κορμάντ, που είπε ότι «φιλοδοξούσαμε να έχουμε μια πολιτική δύναμη πολύ πιο σημαντική από το αποτέλεσμα (...) με τουλάχιστον 200 βουλευτές».

Τέλος, από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρός τους Ζ. Ζακόμπ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το στρατόπεδο Μακρόν, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε κάποιου συμφώνου, ούτε συμμαχίας, ούτε συμφωνίας οποιασδήποτε μορφής» με το «Μαζί», δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα μείνει «στην αντιπολίτευση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος παζαριών ενάντια στη «θεσμική αστάθεια» (2024-09-03 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία (2024-06-13 00:00:00.0)
Διεργασίες για τη διαφύλαξη του αντιλαϊκού «πηδαλίου» (2022-06-22 00:00:00.0)
Προχωρούν οι συμφωνίες για κεντροαριστερή συνεργασία (2022-05-05 00:00:00.0)
Διεργασίες για την επόμενη μέρα (2017-06-14 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι αλλά κοινή αντιλαϊκή στρατηγική (2017-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ