Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων για κοινωνική ένταξη

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων η χτεσινή και στο πλαίσιό της το ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στην προσφυγική δομή του Ελαιώνα. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα, τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα Α' Αθήνας, και τον Χάρη Βουρδουμπά, μέλος της ΤΕ Α' Αθήνας του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε με τον διοικητή της δομής, Δημ. Γεωργιάδη, ενώ περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της δομής συζητώντας με πρόσφυγες αλλά και εργαζόμενους.

Στη δομή, η οποία σχεδιάζεται να κλείσει αυτήν τη χρονική περίοδο, ζουν περίπου 1.200 άνθρωποι, τους οποίους κυβέρνηση και δήμος αφήνουν ουσιαστικά ξεκρέμαστους. Οι 900 είναι αιτούντες άσυλο και οι υπόλοιποι πρόσφυγες ή κατατρεγμένοι που οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει έχουν απορριφτεί. Από τους τελευταίους, 100 έχουν υποβάλει μεταγενέστερες αιτήσεις. Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης, το 60% προέρχονται από την Αφρική, 20% από το Αφγανιστάν, 20% από τη Συρία και άλλες χώρες όπου γίνονται πόλεμοι ή επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και καταληστεύονται από μονοπωλιακούς ομίλους.

Κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων έχουν ορίσει την 30/6 ως μέρα που πρέπει να κλείσει η δομή με μετακίνηση σε άλλες δομές, όπως της Ριτσώνας, του Σχιστού, της Κορίνθου, της Θήβας και των Οινοφύτων. Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να μετακινηθούν είτε γιατί φοβούνται πως θα βρουν χειρότερες συνθήκες είτε λόγω του σχολείου των παιδιών αλλά και γιατί δεν θα έχουν πρόσβαση σε δουλειά και τα ισχνά μεροκάματα που μπορούν να βρουν στην Αθήνα.


Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη, με την κινητοποίηση των φορέων του 3ου Διαμερίσματος της Αθήνας και των εκπαιδευτικών, έγινε κατορθωτό να μη μετακινηθούν τα προσφυγόπουλα και να τελειώσουν τη σχολική χρονιά στα σχολεία της περιοχής. Επίσης, παρέμβαση στη Βουλή είχε κάνει και το ΚΚΕ.

Παράλληλα, την προηγούμενη Τετάρτη από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη δομή και η οποία κατέστρεψε 4 κοντέινερς όπου ζούσαν 29 άνθρωποι, ένα 12χρονο παιδί διακομίστηκε σε ΜΕΘ, ενώ τραυματίστηκαν η μητέρα του και ένα άτομο τρίτης ηλικίας. Χαρακτηριστικά, παρά τα χρόνια λειτουργίας της δομής, τώρα, λίγο πριν κλείσει, ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

Κάλεσμα για από κοινού πάλη με τους Ελληνες εργάτες

Μιλώντας σε διαμένοντες στη δομή, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα πρέπει να συνδυαστεί με πρόγραμμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για εσάς, σε σπίτια και ξενοδοχεία, με ευθύνη του κράτους και όχι με στοίβαγμα σε άλλες αντίστοιχες δομές, που όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη πυρκαγιά εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή σας».

Επισήμανε ακόμα πως πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα να μπορούν να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού, ενώ «για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης». Επίσης, τους κάλεσε να συσπειρωθούν στα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος και να οργανώσουν τον αγώνα με όλους τους εργαζόμενους για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Παράλληλα, να θέσουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού τους, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Το υγειονομικό προσωπικό της δομής απαρτίζεται από 28 άτομα, των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, γάντια, μάσκες και άλλα υλικά. Το προσωπικό εργάζεται με ανανεωνόμενες συμβάσεις. Οσον αφορά το ιατρικό προσωπικό δουλεύει με τα μισά, σχεδόν, χρήματα από αυτά που θα έπρεπε να αμείβεται. Ενώ σε σχετική τροπολογία, τον Νοέμβρη του 2019, είχε αναγνωριστεί η ανάγκη της πρόσθετης αμοιβής - λόγω των συνθηκών - προβλέποντας σχεδόν τα διπλάσια από τη σύμβαση του αγροτικού γιατρού, από πέρσι τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση την περιέκοψε αιφνιδιαστικά, με την αστεία δικαιολογία πως στη σχετική ρύθμιση είχε γραφτεί από ...λάθος το συγκεκριμένο ποσό της μηνιαίας μισθοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ