Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πρόεδρος ο σοσιαλδημοκράτης Γκουστάβο Πέτρο

Ο Πέτρο και η Μάρκες, εκλεγμένοι Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κολομβίας

Copyright 2022 The Associated

Ο Πέτρο και η Μάρκες, εκλεγμένοι Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κολομβίας
Ο 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μπογκοτά, επικεφαλής του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico (τον οποίο στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ), ήταν ο νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, που έγιναν με συμμετοχή του 58% (στον πρώτο γύρο ήταν 55%) και αναλαμβάνει την προεδρία από τις 7 Αυγούστου. Συγκέντρωσε το 50,47% (ή 11.281.013 ψήφους) έναντι του αντιπάλου του, 77χρονου λαϊκιστή δισεκατομμυριούχου στον κατασκευαστικό τομέα, Ροντόλφο Ερνάντες, με την «Ενωση των κυβερνητών ενάντια στη διαφθορά», που πήρε 47,31% (10.589.412 ψήφους), ενώ τα λευκά ήταν 2,4% και τα άκυρα 1,29%. Ο Ερνάντες είχε τη στήριξη αντιδραστικών δυνάμεων του πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε.

Η νίκη του Πέτρο χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «ιστορική μέρα και νέα εποχή για την Κολομβία και τη Λατινική Αμερική». Πρόκειται για τον πρώτο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι για πρώτη φορά Αφροκολομβιανή, η Φράνσια Μάρκες, ακτιβίστρια για το περιβάλλον.

Ο νέος Πρόεδρος κάλεσε σε «εθνική συμφιλίωση» και τόνισε ότι η νέα του κυβέρνηση «θα στηρίζεται στον διάλογο και στην οικοδόμηση μιας χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη με βάση τη διαφορετικότητα και την πολυφωνία». Σημείωσε ότι «δεν είναι αλλαγή να εκδικηθείς ή να χτίσεις περισσότερο μίσος» και ότι μπορεί να δοθεί «ελπίδα και δυνατότητα ενός μέλλοντος, ανοίγοντας ευκαιρίες για όλους τους Κολομβιανούς».

Με την απάτη του «πιο δίκαιου καπιταλισμού»

Το πρόγραμμα που προβάλλει είναι η απάτη της σοσιαλδημοκρατίας, ενός «πιο δίκαιου καπιταλισμού», και η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα αναπτύξουμε τον καπιταλισμό στην Κολομβία, όχι επειδή τον θαυμάζουμε αλλά επειδή πρέπει να τερματίσουμε τη φεουδαρχία». Και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να αναδιανείμουμε, πρέπει να παράγουμε στο χωράφι, στη βιομηχανία, με βάση τη γνώση που είναι αυτή που παράγει στον 21ο αιώνα και είναι ο ρυθμιστής που δεν επηρεάζει τη φύση, το νερό, το περιβάλλον, αλλά την στηρίζει (...) Αυτό σημαίνει περιβαλλοντική δικαιοσύνη».

Ο Πέτρο, γνωρίζοντας τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων που όλα τα προηγούμενα χρόνια βίωσαν μια παρατεταμένη κρατική τρομοκρατία με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, την ένοπλη αντιπαράθεση, καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους, διακηρύσσει μια πολιτική για την «ειρήνη» και την «κοινωνική συναίνεση», προβάλλοντας ταυτόχρονα την «αντιμετώπιση της διαφθοράς» και την «ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς διώξεις της αντιπολίτευσης». Στις πρώτες δηλώσεις του ζήτησε να απελευθερωθούν όσοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019 και του 2021.

Τη νίκη του Πέτρο χαιρέτισαν οι κυβερνήσεις των Κούβας, Βενεζουέλας, Περού, Βολιβίας, Ονδούρας, Αργεντινής, Μεξικού, οι πρώην Πρόεδροι της Βραζιλίας, Λούλα και Ρουσέφ, αλλά και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε την ισχυρή συνεργασία μας με τον εκλεγμένο Πρόεδρο για ένα πιο δημοκρατικό και ισότιμο ημισφαίριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ