Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Να παρθούν μέτρα στήριξης των ξεριζωμένων

Κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε χτες αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Την κλειστή δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Χασιώτη, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συναντήθηκαν με τον διοικητή της δομής, Χάρη Χρήστου, περιόδευσαν στον χώρο και μίλησαν με πρόσφυγες και εργαζόμενους, θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της βαρβαρότητας που βίωναν στην πατρίδα τους.

Μιλώντας με πρόσφυγες, ο Μ. Χασιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφερε και φέρνει νέα άδικα μέτρα σε βάρος τους, όπως το κλείσιμο του προγράμματος «Εστία» (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα). Πρόσθεσε δε πως οι πανηγυρισμοί της για τη λεγόμενη αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα κρύβουν την πρακτική των επαναπροωθήσεων, ενώ χιλιάδες κατατρεγμένοι έχουν μείνει χωρίς καμία προστασία, άστεγοι, άνεργοι, ακόμα και χωρίς τα αναγκαία έγγραφα. Και τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία και στέγαση, με κρατική ευθύνη.

Στη δομή σήμερα μένουν 805 άνθρωποι, με χωρητικότητα της δομής τα 1.900 άτομα σε 334 κοντέινερ. Οι 300 είναι ανήλικοι, που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Στον συνολικό αριθμό ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μείνει 2-3 χρόνια. Οι διαμένοντες είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και 45-50 από το Ιράν. Από τον συνολικό πληθυσμό οι 400 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που σημαίνει ότι πρέπει να μεταβούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., να υποβάλουν αίτηση για διαβατήριο και άδεια διαμονής, στη συνέχεια να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να συνεχίσουν μια δύσκολη ζωή έξω από τη δομή (πρέπει να αποχωρήσουν απ' αυτήν σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθώς πολλοί από αυτούς και οι οικογένειές τους, με ελάχιστες γνώσεις Ελληνικών, «συναντιούνται» με την ανεργία και την αστεγία. Οι πιο τυχεροί θα βρουν μια χειρωνακτική απασχόληση και άλλοι ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, όπου λόγω της Συνθήκης του Δουβλίνου μπορούν να μείνουν για τρεις μήνες, αλλά αρκετοί θα παρατείνουν την παραμονή τους, ζώντας σε μια «γκρίζα ζώνη», αφού για τις αρχές είναι παράνομοι. Στα μέσα του Ιούλη θα ξεκινήσουν πάλι τα σχετικά ραντεβού στο Αλλοδαπών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη. Στη δομή κατοικούν και 45-50 άτομα που έχουν πάρει απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου και έχουν κάνει αίτημα για μεταγενέστερη εξέταση.

Πιο πάνω, στη Ν. Μαλακάσα, η δομή (χωρητικότητας 1.500 ατόμων με 250 κοντέινερ) που είχε ανοίξει για την καταγραφή ξεριζωμένων που έρχονταν στη χώρα μας από τον Μάρτη του 2020 έχει κλείσει από τις 15/11/2021. Εκεί εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης και θα γίνει δομή καταγραφής ξεριζωμένων οι οποίοι έρχονται στην ενδοχώρα, όπως και μεταναστών χωρίς χαρτιά. Σε αυτήν τη δομή θα γίνεται διαδικασία καταγραφής, όπως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Σε σχετική συζήτηση με εργαζόμενους ο Μ. Χασιώτης υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσοι εργάζονται σε προσφυγικές δομές και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, και όχι σαν αναλώσιμο προσωπικό συμβασιούχων, όπως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ