Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη συνταγματικότητα των εκτρώσεων

Με μια σκοταδιστική απόφαση, που ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3, την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων που ίσχυε εδώ και περίπου μισό αιώνα, ακυρώνοντας την απόφαση «Roe v. Wade» του 1973, που έκρινε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Η ακύρωση της απόφασης, που χαρακτήριζε αντισυνταγματικό οποιονδήποτε πολιτειακό νόμο απαγόρευε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης, είχε γίνει γνωστή στις αρχές Μάη, όταν είχε διαρρεύσει εμπιστευτικό έγγραφο που κατέγραφε τις προθέσεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η εξέλιξη της 24ης Ιούνη ουσιαστικά παρέχει σε κάθε Πολιτεία τη δυνατότητα να αποφασίζει για τις αμβλώσεις, εκτός κι αν το Κογκρέσο θεσπίσει νόμο που θα προστατεύσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Από την άλλη, η απόφαση αυτή ξαναβγάζει στους δρόμους της διεκδίκησης και του αγώνα εκατοντάδες γυναικείες οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στο δικαίωμα στην άμβλωση αναμένεται να ξεκινήσουν να επιβάλλονται σε τουλάχιστον 13 Πολιτείες, με νόμους που ενεργοποιούνται με το που καταργήθηκε η συνταγματική προστασία του δικαιώματος, όπως το Αρκανσο, το Αϊνταχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Μιζούρι, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.

Το θέμα, που απασχολεί μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες, αξιοποιείται εξίσου από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για τις δικές τους σκοπιμότητες, αναπαράγοντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «προόδου» και «συντήρησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα ώστε να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Ανεξάρτητα όμως από επιμέρους διαφορές, στις δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα καμία από τις πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις δεν νομοθέτησε για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις διαφορετικές Πολιτείες, αλλά και να παραμένουν οι αμβλώσεις ανοιχτό πεδίο για παρεμβάσεις του Δικαστηρίου.

Και, φυσικά, στο πλαίσιο και του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, μένουν «στα αζήτητα» επί δεκαετίες και οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν ασφαλή άμβλωση, στην προστασία της αναπαραγωγικής υγείας της, την ώρα που συνολικά με την πολιτική τους και τα δύο κόμματα τροφοδοτούν τις οξυμένες κοινωνικές και άλλες ανισότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκοταδιστική εγκύκλιος της Εκκλησίας (2022-09-09 00:00:00.0)
Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ (2022-05-28 00:00:00.0)
Αντιδραστικές πολιτικές αποφάσεις και αναχρονιστικές απόψεις (2014-01-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τις αμβλώσεις (2006-03-10 00:00:00.0)
Ενοχές στις γυναίκες για το ζήτημα της μητρότητας (2003-11-16 00:00:00.0)
Θύελλα για τις αμβλώσεις (2003-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ