Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Δικαστικό μπλόκο στη σημερινή κινητοποίηση

Ανέστειλε τις στάσεις εργασίας το ΔΣ της ΟΣΠΑ. Συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 π.μ., στο αεροδρόμιο Σπάτων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ολυμπιακής»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ολυμπιακής»
Την αναστολή των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας, αποφάσισε τελικά το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), μετά την απαγορευτική απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στο δικαστήριο προσέφυγε, κατά την προσφιλή της τακτική, η διοίκηση της ΟΑ, ζητώντας να κηρυχτούν «παράνομες και καταχρηστικές» οι σημερινές στάσεις εργασίας (9 π.μ.-12 μ. και 6-9 μ.μ.), που είχε κηρύξει κατά πλειοψηφία την περασμένη βδομάδα το ΔΣ της ΟΣΠΑ, μετά από πρόταση της παράταξης «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ-Σ). Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης, κηρύσσοντας τις σημερινές κινητοποιήσεις «παράνομες και καταχρηστικές».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η πλειοψηφία των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΚΕΔΑ-ΣΥΝ) σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ, αποφάσισε να αναστείλει τις στάσεις εργασίας και να πραγματοποιηθεί μόνο η σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων, στις 10.30 π.μ., στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου Σπάτων.

Σημειώνεται ότι από τη σημερινή συγκέντρωση θα απουσιάζουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ, που χωρίς απόφαση του ΔΣ αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες. Η απουσία αυτή σχολιάζεται δυσμενώς από τους εργαζόμενους. Αλλωστε, η ΠΑΣΚΕ στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ είχε ταχθεί κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων και υπέρ των «συνετών κινήσεων».

Πάντως και με τη χτεσινή απαγορευτική απόφαση του δικαστηρίου, συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΑ επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα, ουσιαστικά, έχει καταλυθεί το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά σπάνιες οι φορές που κηρύσσεται νόμιμη οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων, ανεξάρτητα από το διεκδικητικό πλαίσιο που κάθε φορά προβάλλεται.

Η ΕΣΚ-Σ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, επισημαίνει ότι γι' αυτό έχουν σημαντικές ευθύνες και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που κηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για «τα μάτια του κόσμου» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αγωνιστικά στη σημερινή συγκέντρωση. Παράλληλα, τους καλεί να μην περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να αναλάβουν οι ίδιοι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μέσα από επιτροπές αγώνα, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που οδηγεί σε διάλυση και ξεπούλημα της ΟΑ και στην ανεργία τους ίδιους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μεθαύριο, Πέμπτη, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ