Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ρωσία απέλασε 8 Ελληνες διπλωμάτες

Στην απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών, από την πρεσβεία της χώρας μας καθώς και το γενικό προξενείο στη Μόσχα, προχώρησε η Ρωσία, κηρύσσοντάς τους ανεπιθύμητους και καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 8 ημερών.

Σε άλλη μια απόδειξη των τεράστιων κινδύνων που εγκυμονεί η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι κλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβειρα και της εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και του χαρακτηρισμού μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως «personae non gratae».

«Τονίζεται ότι μιλάμε για άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση των Ρώσων, ανοίγοντας δρόμο για περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων στο άμεσο μέλλον, κι ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει την υπογραφή της και να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό κόντρα στη Μόσχα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Απρίλη το ελληνικό ΥΠΕΞ απέλασε 12 μέλη διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους. Ηταν η δεύτερη απέλαση μετά το 2018, όταν - επί ΣΥΡΙΖΑ - για την εξυπηρέτηση, τότε της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν εκδιωχθεί δύο Ρώσοι διπλωμάτες.

Με φόντο τα παραπάνω και κάνοντας το μαύρο άσπρο, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εκφράζει «έντονη λύπη» για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, προβάλλοντας μάλιστα τον ισχυρισμό ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την απέλαση».

Σημειωτέον, η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Ρωσία αριθμεί συνολικά 35 άτομα σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, με την απέλαση του 1/4 του προσωπικού να προκαλεί και μια σειρά από πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας στη Ρωσία, που καλύπτει και Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μόσχα απειλεί ακόμα και με κλείσιμο πρεσβείας στη Σόφια (2022-07-01 00:00:00.0)
Συντηρείται και ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία (2018-08-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία (2018-08-10 00:00:00.0)
Συνέχιση αντιπαράθεσης με απελάσεις διπλωματών (2018-03-31 00:00:00.0)
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη (2004-04-24 00:00:00.0)
Αναζητείται "συμβιβαστική" λύση (1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ