Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Την προστασία όλων των προσφυγόπουλων που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σισέ από τη Γουινέα, που γεννήθηκε το 2002 και εισήλθε στην Ελλάδα το 2019 ως ορφανός ασυνόδευτος ανήλικος και ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πορεία του μέχρι τη φοίτησή του στο ημερήσιο ΓΕΛ Σάμου.

Τόνισε πως, όπως και πολλά ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα, έφυγαν από τη χώρα τους, μόνα τους, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, κυνηγημένα από τη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και των συγκρούσεων. Πως ως ασυνόδευτοι ανήλικοι δέχονται βέβαια καταρχάς μια ορισμένη στοιχειώδη προστασία σύμφωνα με τον νόμο και δεν απελαύνονται, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μαθαίνουν τη γλώσσα μας και αποκτούν δεσμούς.

Ομως, μόλις ενηλικιωθούν και ενώ κουβαλούν και το τραύμα του ξεριζωμού ως παιδιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πλαίσιο και του ευρωπαϊκού δικαίου, κινδυνεύουν με απέλαση, τους στέλνουν πίσω στην κόλαση, από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Στην απάντησή της, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, επιχείρησε να ...παραδώσει μάθημα για το πώς ορίζεται ο ανθρωπισμός και έβαλε μπροστά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Προσφυγών που πήρε την απόφαση για απέλαση και κάλεσε τα μέλη της να διευκολύνουν αυτές τις καταστάσεις.

Παραδέχτηκε πως χρειάζεται διόρθωση στο πλαίσιο «χωρίς όμως να πάμε σε υπερβολές», «να λαμβάνεται υπόψη η ενταξιακή πρόθεση και διάθεση», «αν θέλει να εκπαιδευτεί, αν θέλει να προσφέρει σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, αν θέλει να σπουδάσει». Δήλωσε πως από την Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρόταση προς τον υπουργό προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, οπότε κάθε παιδί που ενηλικιώνεται και έχει διαγράψει μια επιτυχημένη ενταξιακή πορεία να έχει μια άλλη μεταχείριση.

Η Μ. Κομνηνάκα στη δευτερολογία της τόνισε πως «ο ανθρωπισμός κρίνεται από το ίδιο το νομικό πλαίσιο που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και συνολικά οι ξεριζωμένοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστολή, με τα κέντρα - φυλακές, το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορθώνει νέα τείχη, τους διαχωρίζει ανάλογα με τις χώρες καταγωγής τους, χρηματοδοτεί τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας», ζητώντας ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Στάθηκε στα παιδιά που κάνουν μια προσπάθεια πραγματικά τιτάνια, που έζησαν το τραύμα του ξεριζωμού, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, θυμίζοντας πως τέτοια περιστατικά ήδη υπάρχουν και σε σχολεία της Αθήνας με παιδιά που είναι μέσα σε οικογένειες και απορρίπτονται τα αιτήματα ασύλου τους.

  • Δύο πτώματα ανδρών, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Δρότας Πλωμαρίου Λέσβου. Πιθανολογείται πως ανήκουν σε ανθρώπους που προσπάθησαν να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, περισσότεροι από 1.130 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα από τις 24 έως τις 27/6, στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ