Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Με επιτυχία εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ σε πολλές πόλεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το διήμερο αντιναρκωτικό Φεστιβάλ που οργάνωσε το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο, από κοινού με τον δήμο Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων και τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - «Οξυγόνο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Ξεχώρισε η συμμετοχή περίπου 200 αθλητών και αθλητριών συλλόγων της πόλης στα τουρνουά μπάσκετ 3x3 και πυγμαχίας όπως, επίσης, των πολιτιστικών συλλόγων που παρουσίασαν χορούς, ενώ ο χώρος του Νότιου Πάρκου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που παρακολούθησε πλήθος εργαζομένων, νεολαίας και λαϊκού κόσμου, «γέμισε» από τις μουσικές σχημάτων που έδωσαν το «παρών».

Με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά» στάλθηκε σαφέστατο μήνυμα ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η λύση είναι η πρόληψη και όχι η αποδοχή. Αγώνας για ζωή ελεύθερη από ουσίες». Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, εξάλλου, έγινε συζήτηση με αρκετούς νέους και νέες που συμμετείχαν στις δραστηριότητες, αλλά και όσους τις παρακολούθησαν.

Στους στόχους και τη δράση του ΕΣΥΝ στάθηκε στην ομιλία του τη δεύτερη μέρα ο Θανάσης Μελάς, αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, αναφερόμενος και στο γενικότερο πλαίσιο που αυτοί δίνονται στη χώρα μας και παγκόσμια. Μίλησε για την προσπάθεια συμβιβασμού με τα ναρκωτικά που καλλιεργείται στην κοινωνία, στην οποία, όπως είπε, εντάσσεται και ο λεγόμενος διαχωρισμός «μαλακών και σκληρών», παρότι με μαθηματική ακρίβεια τα πρώτα οδηγούν στα δεύτερα, επισημαίνοντας την ανάγκη εναντίωσης σε όλα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλεσε, παράλληλα, σε συνέχιση και υποστήριξη του αγώνα του ΕΣΥΝ, του δήμου και άνω των 40 άλλων φορέων της πόλης για επαναλειτουργία του «στεγνού» προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ - «Οξυγόνο» που σταμάτησε πριν από μερικά χρόνια στην πόλη, απέναντι στη λογική των υποκατάστατων που ταυτόχρονα καλλιεργείται.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Παρεμβάσεις επίσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια των δύο ημερών ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Τίμος Πατρινός.

Συζητήσεις για την αξία του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι», ενάντια και στη χρήση αναβολικών, έγιναν και με τους μικρούς αθλητές των ομάδων μπάσκετ και πυγμαχίας, απ' τον πρόεδρο του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ, Χρήστο Γρεκιώτη, και τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλο, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες μοιράστηκαν αναμνηστικά και καπέλα του Συμβουλίου, με το σήμα του. Ολοι άλλωστε ήταν νικητές απ' την αξία της συμμετοχής τους στους αγώνες και τις επιδείξεις για το Φεστιβάλ, μεταφέροντας ταυτόχρονα το νόημά του.

Συμμετείχαν τα σωματεία μπάσκετ Αίολος Αγυιάς, ΑΟ Γλαύκος, ΑΠΣ Προφήτης Ηλίας και Απόλλωνας Πάτρας και πυγμαχίας «Μίλωνας», ΕΑΠ, Παναχαϊκή, Λεωνίδας Αιγίου και ΠΓΣ Αμφιλοχίας.

Το ζεστό χειροκρότημα όλων για τα χορευτικά τους προγράμματα κέρδισαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σαραβαλίου, «Τέρψις», Αγυιάς - Τερψιθέας και Σαγεΐκων, καθώς και η ομάδα «Περί χορού εμμέλεια», που παρουσίασε αργεντίνικο ταγκό, ενώ το Νότιο Πάρκο γέμισε από τις μουσικές και μελωδίες μουσικών σχημάτων, όπως έντεχνης ελληνικής μουσικής, της χορωδίας «Αντηχώ» και της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

Σε Λιβαδειά και Θήβα

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 16ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων που οργάνωσε το Παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά και τη Θήβα. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24 - 26 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, με τη στήριξη τοπικών φορέων και συνεργασία του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών και της Ομάδας Γυναικών Λιβαδειάς της ΟΓΕ.

Την Παρασκευή έγιναν ενημερωτικές δράσεις σε Λιβαδειά και Θήβα, ενώ το Σάββατο έγινε εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά, όπου ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα τονίστηκε πως εκδηλώσεις όπως αυτή χρειάζονται τη στήριξη από όλους, καθώς τα κοινωνικά αίτια που σπρώχνουν στη χρήση έχουν αυξηθεί, όπως ανεργία, σχολική διαρροή, επιδείνωση των όρων εργασίας, απουσία ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, ενώ η πανδημία και η καραντίνα πολλαπλασίασαν το πρόβλημα. Ο βομβαρδισμός με επικίνδυνες πληροφορίες περί «ακίνδυνων» ναρκωτικών ουσιών στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προσδοκούν τεράστια κέρδη από προϊόντα που πλασάρονται ως φαρμακευτικά, καλλωπιστικά ή ψυχαγωγικά έχει γιγαντωθεί, γεγονός που πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε όλους τους φορείς, στους εργαζόμενους, στους νέους και στους γονείς, με σκοπό να αυξηθούν τα αντανακλαστικά αντοχής και αντίστασης απέναντι σε αυτά που βιώνουμε αλλά και σε αυτά που έρχονται. Ακολούθησε συναυλία με τους Magic Bus, τις Natasha & Peggy και την Ελένη Παρασκευοπούλου, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους με τη ζωντάνια και τις ερμηνείες τους.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Την Κυριακή, το φεστιβάλ συνεχίστηκε στο προαύλιο του 2ου Λυκείου της Λιβαδειάς με τουρνουά μπάσκετ 3x3 και τη συμμετοχή των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων Κένταυρος Λιβαδειάς, Απόλλων Λιβαδειάς, ΝΓΣ Αλιάρτου, ΓΑΣ Ορχομενού. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό διαγωνιζόμενα με τις αρχές του fair play και διασκεδάζοντας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες δράσεις του ΕΣΥΝ, ενώ το σύνθημα «ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» ακούστηκε δυνατά από τα χείλη των συμμετεχόντων, «δυναμώνοντας τα υγιή αντανακλαστικά απέναντι στη χρήση και διατρανώνοντας πως η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει».

Στη Λάρισα

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, συμμετείχε με ενθουσιασμό και όρεξη στον βραδινό αγώνα δρόμου τον οποίο διοργάνωσε την Κυριακή, στην κοίτη του Πηνειού, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Παράρτημα Λάρισας, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, στέλνοντας το μήνυμα «Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν». Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα. Μετά τον τερματισμό έγιναν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ο Αλέξανδρος Κιτσιούλης, πρόεδρος του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η υγιής, δωρεάν, ανεμπόδιστη και συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο άξονα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης. Αυτό είναι καταρχάς ευθύνη ενός κεντρικού σχεδιασμού από τη μεριά της πολιτείας, πάνω στη βάση επιστημονικών τεκμηρίων, ο οποίος θα υποστηρίζεται από σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, θα αξιολογείται ως προς την αποτελεσματικότητά του και θα αναπροσαρμόζεται για να καλύψει τις ανάγκες της νεολαίας στις διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ανάπτυξής της (παιδική, εφηβική, νεανική) και στα διαφορετικά πλαίσια των τοπικών κοινωνιών (αστικά ή αγροτικά, ηπειρωτικά ή νησιωτικά). Είναι επίσης ευθύνη των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο πόρο, υλικό και ανθρώπινο, προς την κατεύθυνση αυτή».

Στο Περιστέρι

Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποίησε στο Περιστέρι το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, εμπόρων και βιοτεχνών, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, το τοπικό παράρτημα της ΟΓΕ καθώς και το ποδοσφαιρικό σωματείο Θύελλα. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» καθώς και η ομάδα «Θαλλώ» (εκδόσεις).

Ολοι στάθηκαν στη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης, στις ελλείψεις που υπάρχουν από τον κρατικό μηχανισμό καθώς και στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κοινός βηματισμός δράσης και παρέμβασης με το ΕΣΥΝ. Στην κεντρική ομιλία ο Βασίλης Παυλόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΣΥΝ, ανέδειξε σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα σημεία πάλης του φορέα, για τους κοινωνικούς, ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση, ειδικότερα μετά την πανδημία. Επισήμανε ότι η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για τη ζωή που μας ορίζουν!

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Βιολέτα Ικαρη και τον Νίκο Ξύδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ