Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας για εξοπλισμούς με πυρηνικές δυνατότητες

Παράδοση προηγμένου πυραυλικού συστήματος στο Κίεβο ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Ολο και περισσότερο «μπαρούτι» συγκεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενισχύει τις δικές της συμμαχίες στην περιοχή, και στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης με τη Λευκορωσία («Ενωσιακό Κράτος») η Μόσχα θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» το Μινσκ με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, υποδεχόμενος το Σάββατο τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο.

«Τους επόμενους μήνες θα μεταφέρουμε στη Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα "Iskander-M", που έχουν τη δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων "Cruise", στις συμβατικές και στις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν.

Επίσης, «μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό» και «θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν», είπε ο Πούτιν, καθώς νωρίτερα ο Λουκασένκο είχε ζητήσει την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσουν αυτήν τη βδομάδα την προμήθεια ενός προηγμένου συστήματος πυραύλων εδάφους - αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς» (NASAMS) στην Ουκρανία, ανέφερε πηγή.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πολέμου, που πλέον επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, η Ουάσιγκτον άρχισε να παραδίδει στους Ουκρανούς κυρίως συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), με βεληνεκές 80 χλμ.

Εντείνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη την Ουκρανία

Στο μεταξύ, νέα αντιπαράθεση έχει προκαλέσει βομβαρδισμός 9ώροφου κτιρίου κατοικιών και ενός κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο στο κέντρο του Κιέβου την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, και ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα κάλεσε τους ηγέτες να απαντήσουν «με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χτες ότι ο πύραυλος που έπληξε το συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα αποτυχίας της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, και ισχυρίστηκε ότι το ουκρανικό πυραυλικό σύστημα Buk αναχαίτισε πύραυλο S-300, ο οποίος εν συνεχεία «έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών». Τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον εργοστασίου όπλων στο Κίεβο έπληξαν τους στόχους τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και 40 τραυματίες, ορισμένους σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο πεδίο, από το Σάββατο οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν επίσημα το Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ, ενώ επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στη «δίδυμη» πόλη Λισιτσάνσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντονέτς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού υποχρέωσαν τα ρωσικά στρατεύματα να αναστείλουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών «Αζότ», λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν την πόλη. Σύμβουλος του Ζελένσκι ανέφερε ότι Ουκρανοί κομάντος εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Ρώσων εισβολέων στην περιοχή.

Στο Ντονέτσκ οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι εξουδετέρωσαν περίπου 80 Πολωνούς μισθοφόρους.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, χτυπήθηκαν με όπλα υψηλής ακρίβειας κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στις περιφέρειες Τσερνίχιβ, Ζιτομίρ και Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

Η περιφέρεια της Οδησσού επλήγη από ρωσικό πύραυλο και έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής έξι θύματα, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανακοίνωσε η διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ