Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι δικηγόροι

Την τρίτη 24ωρη απεργία τους πραγματοποίησαν με επιτυχία το Σάββατο οι σιδηροδρομικοί στη Βρετανία, ενώ, παίρνοντας τη σκυτάλη, στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν από χτες και οι δικηγόροι στην Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίοι απεργούν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τους απάνθρωπους όρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι ποινικοί δικηγόροι - που εκπροσωπούν κατηγορούμενους για ποινικά αδικήματα - απεργούν σχετικά με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το κράτος για τη νομική βοήθεια που προσφέρουν.

Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα νομικής συνδρομής, η κυβέρνηση πληρώνει τους δικηγόρους των κατηγορουμένων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να διασφαλίσει ότι εκπροσωπούνται κατάλληλα. Τα ποσοστά αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν έργο νομικής συνδρομής τα ορίζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιον η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση μισθού κατά 15%.

Ωστόσο οι δικηγόροι, ιδίως οι νέοι και οι ασκούμενοι, απορρίπτουν ως κοροϊδία την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας ότι αποτελεί αύξηση - ψίχουλα. Οπως αναφέρουν, ένας νέος ή ασκούμενος δικηγόρος κερδίζει κατά μέσο όρο καθαρά μόλις 9.000 λίρες ετησίως (750 μηνιαίως), ενώ αν συνυπολογιστεί ο χρόνος που αφιερώνουν στην προετοιμασία των υποθέσεων, τότε οι ωριαίες αποδοχές τους είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σημειώνουν επιπλέον ότι η αύξηση κατά 15% που προτείνει η κυβέρνηση θα «εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό» μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν μαζική, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το 80% των υποθέσεων που επρόκειτο να εκδικαστούν στο Λονδίνο.

Οι απεργίες θα διαρκέσουν τέσσερις βδομάδες. Αυτήν τη βδομάδα οι απεργίες είναι δύο (χτες και σήμερα), ενώ οι μέρες απεργίας θα αυξάνονται κατά μία κάθε βδομάδα μέχρι μια πενθήμερη απεργία από 18 έως 22 Ιούλη. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν και τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ