Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέος γύρος παζαριών για κυβέρνηση και «σταθερότητα»

Η κυβέρνηση Πέτκοφ υπέβαλε την παραίτησή της - Ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ δηλώνει έτοιμος να συνδράμει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό

Στόχος κάθε πολιτικού δεν είναι «να είναι απλά σταθερός, είναι να ηγείται του έθνους, να κάνει ένα βήμα μπροστά», ανέφερε ο (υπηρεσιακός πλέον) πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κ. Πέτκοφ, σχολιάζοντας - σε συνέντευξή του στο «Politico» - την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του και υπεραμυνόμενος των αποφάσεων που αυτή έλαβε, ειδικά όσον αφορά την υπεράσπιση του ευρωατλαντικού προσανατολισμού της (μεταξύ άλλων με την άρση του βέτο κατά της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι που τελικά ενέκρινε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή).

Σε αυτήν τη βάση, ο Πέτκοφ (συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή») κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να δεχτεί ως αφετηρία διμερών διαπραγματεύσεων την πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία για έναν συμβιβασμό ανάμεσα σε Σόφια - Σκόπια (η Βόρεια Μακεδονία έχει απορρίψει τη γαλλική πρόταση στη σημερινή της μορφή). Υποστήριξε ότι «αν εγώ ήμουν ο (πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας) Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι δεν θα το σκεφτόμουν 2η φορά. Αν μπορούμε να μείνουμε στην Ιστορία ως εκείνοι που ανοίξαμε την πόρτα στην ΕΕ για τη Β. Μακεδονία, νομίζω ότι αυτό είναι καλό (...) Δεν πρόκειται πλέον απλά για μια αντιπαράθεση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας».

Προβάλλοντας τα ευρωατλαντικά «παράσημα» της κυβέρνησής του, για τα οποία, όπως λέει, «πλήρωσε το τίμημα», ο Πέτκοφ τόνισε: «Αν η κυβέρνησή μας επρόκειτο να είναι η πιο σταθερή στον κόσμο, δεν θα κάναμε καθόλου αυτή τη συζήτηση (σ.σ. για την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ και άρσης του βέτο κατά των Σκοπίων) ... Αν δεν ήμασταν τόσο ειλικρινείς ενάντια, για παράδειγμα, στη χρήση του αερίου ως όπλου μέσα στην Ενωση, τώρα δεν θα υπήρχε ένα πολύ "ομιλητικό", πολύ σταθερό έθνος μέσα στην ΕΕ (...) Αρα είμαι πιο ευτυχισμένος που πλήρωσα το τίμημα με αυτή την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Γιατί μόνο έτσι έρχεται η αλλαγή. Αλλιώς θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στην "παράγκα"».

Νέο «ευρωατλαντικό συνασπισμό» προτείνει ο Μπορίσοφ

Χτες, η κυβέρνηση συνασπισμού του Πέτκοφ υπέβαλε την παραίτησή της, ωστόσο το κόμμα του δεν προσήλθε στη συνάντηση που είχε προγραμματίσει μαζί του ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, επικαλούμενο τη συμμετοχή των στελεχών του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής... Αντίστοιχη στάση κράτησε και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (4ο σε κοινοβουλευτική δύναμη).

Ο ηγέτης του (κεντροδεξιού, πρώην κυβερνώντος κόμματος) GERB, Μπ. Μπορίσοφ, απολογήθηκε που πρόσφατα αποκάλεσε «δειλό» τον Πέτκοφ, πρότεινε τη συγκρότηση ενός νέου «ευρωατλαντικού συνασπισμού» και τόνισε ότι το κόμμα του μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίζει την υιοθέτηση του ευρώ, υποστηρίζει την Ουκρανία, υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εργάζεται για την πλήρη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπορίσοφ, ο Πέτκοφ εμφανίστηκε απρόθυμος σε μια συνεργασία με το GERB συνολικά, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι «αν ο Μπόικο Μπορίσοφ αποφασίσει να πάει σε ένα ζεστό νησί, είμαι σίγουρος ότι έχουμε ιδέες για μια ευρωπαϊκή Βουλγαρία με κάποιους από τους βουλευτές του» και ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα με οποιοδήποτε κόστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ