Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΡΑΝ
Ανακοίνωσαν επανέναρξη συνομιλιών «τις ερχόμενες μέρες»

Μέσα σε νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον», σε μια «τεκτονική αλλαγή που θα διαρκέσει»

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «τις αμέσως ερχόμενες μέρες» ανακοίνωσαν Ιράν και ΕΕ, μετά τις επαφές που είχε στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

«Τις ερχόμενες μέρες σημαίνει τις ερχόμενες μέρες. Εννοώ γρήγορα, αμέσως. Αρα θα άρουμε αυτό το αδιέξοδο και θα σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ δίπλα στον Ιρανό ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν, περιγράφοντας πολύ χαρακτηριστικά την πίεση που γεννούν τα νέα δεδομένα.

«Ξεκινάμε πάλι τις συνομιλίες, σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, γιατί η επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς το γεωπολιτικό περιβάλλον και την κατάσταση με την Ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια τεκτονική αλλαγή που θα διαρκέσει, θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

Και πρόσθεσε: «Θα απαιτηθεί φυσικά προσαρμογή, γιατί στην Ευρώπη θα ξεκινήσουμε μια γρήγορη κούρσα ώστε να ξεφορτωθούμε το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό θα απαιτήσει αφενός νέους πόρους, αφετέρου μια αυξημένη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ολα θα αλλάξουν. Και κατανοώ από τους Ιρανούς ομολόγους μου ότι θα προσέλθουν στη συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις».

Από την ιρανική πλευρά, ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανακοίνωσε και σε τηλεοπτικές του δηλώσεις τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ότι «οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν».

Την ίδια στιγμή ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ σχολίασε ότι «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον».

Την έντονη αναθέρμανση των διεργασιών αποτυπώνει και η ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα φιλοξενήσει στην Ντόχα έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να επαναλάβει τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Χτες ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν βρέθηκε στην Αγκυρα. Στην ατζέντα των επαφών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, εκτός από την Ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις και τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, αναμενόταν να βρεθεί και η συνεργασία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με φόντο και τις κατηγορίες του Τελ Αβίβ για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών οι οποίες ετοιμάζονταν στην Τουρκία, με συμμετοχή της Τεχεράνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ