Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Ξύπνησαν οι μνήμες για τους ήρωες της Μακρονήσου

Φωτογραφία: Γιώργος Λιονάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Λιονάκης
Πιστοί στο ραντεβού τους με την ιστορική μνήμη, αγωνιστές που βρέθηκαν κρατούμενοι από το ξενόδουλο εμφυλιακό καθεστώς στο κολαστήριο της Μακρονήσου, έδωσαν για μία ακόμη χρονιά το «παρών» στην καθιερωμένη εκδήλωση για τους ηρωικούς νεκρούς και όλους όσοι πέρασαν από το Μακρονήσι, την οποία διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής στο χώρο του Μνημείου, στο Λαύριο, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Λαυρίου.

Οι μνήμες ζωντάνεψαν ξανά στους παραβρισκόμενους και τα μάτια βούρκωσαν, όταν ο Ν. Μανδράκος, εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ, άρχισε να περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στη θυσία των αγωνιστών κρατουμένων, οι οποίοι θα στέκουν, πάντα, παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Στην ομιλία του περιέγραψε πώς ξεκίνησε η σφαγή των εξορίστων από τους βασανιστές του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος την Κυριακή 29 του Φλεβάρη 1948, όταν, χωρίς αιτία και αφορμή, οι φύλακες έβαλαν με όπλα κατά των άοπλων φαντάρων κρατουμένων. Το νησί βάφτηκε κόκκινο από το άλικο αίμα των αγωνιστών, που βογκούσαν από τους πόνους, θα τονίσει ο Ν. Μανδράκος, που συνέχισε εξιστορώντας τα γεγονότα της επόμενης μέρας, Δευτέρας 1ης του Μάρτη, όταν οι κρατούμενοι είχαν κυκλωθεί με άνοιγμα προς τη θάλασσα.

Θύμισε τις εντολές του συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη, να παραδώσουν οι κρατούμενοι τους «πρωταίτιους» της δήθεν εξέγερσης, και τη μοναδική απάντηση των κρατουμένων, όταν 4.500 στόματα σε στάση προσοχής έψαλαν τον Εθνικό Υμνο. Ούτε κι αυτό όμως μπόρεσε να σταματήσει τους βασανιστές της Μακρονήσου, αφού οι εντολές που είχαν πάρει ήταν ξεκάθαρες, να κάμψουν την αντίσταση των ηρωικών εξορίστων με κάθε μέσο. «Ακράδαντα και αδιάψευστα στοιχεία ανεβάζουν τους νεκρούς σε 350 και τους τραυματίες σε εκατοντάδες. Μόνο που δε γνωρίζουμε τα ονόματά τους. Οι εκκλήσεις μας συνεχίζονται για την ανεύρεσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ.

Ο εκπρόσωπος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ επισήμανε ότι όλα αυτά που συνέβησαν εκείνη την εποχή πρέπει να γίνουν εργαλεία που θα αφυπνίζουν τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, γιατί «όσα τραγικά έχουν συμβεί χτες, αν λησμονηθούν σήμερα, θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας αύριο», είπε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λαυρίου, Γ. Παρασκευής, τονίζοντας ότι όσοι ταλαιπωρήθηκαν, αλλά βγήκαν ζωντανοί από το ξερονήσι του μαρτυρίου, πρέπει σήμερα να αισθάνονται υπερήφανοι, γιατί με τη θυσία τους γέννησαν ένα παντοδύναμο σύμβολο για τις επόμενες γενιές.

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τίμησε τους νεκρούς της Μακρονήσου που ήταν τα θύματα του μισαλλόδοξου ξενόδουλου εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος το οποίο εγκατέστησαν και κατηύθυναν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές κατακτητές που αντικατέστησαν τους ναζί. Δεν παρέλειψε ακόμα να σημειώσει τις ιδιαίτερες ευθύνες των τότε υποτακτικών κυβερνήσεων του Κέντρου, των Φιλελευθέρων και λοιπών κεντροδεξιών (Παπανδρέου, Σοφούλη, Βενιζέλου, Πλαστήρα) για το κλίμα τρομοκρατίας, διώξεων και εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών.

Σήμερα, όπως και τότε, θα τονίσει ο Δ. Κουμπούρης, οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν ενάντια σε κάθε λαό που αντιστέκεται στη λεγόμενη νέα τάξη, ενώ οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις επιτίθενται στα κοινωνικο-ασφαλιστικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και οι λαοί, ο λαός μας, η εργατική τάξη αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό για το δικό τους λαϊκό μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά τους. Κι αυτή είναι η καλύτερη τιμή για τους ηρωικούς νεκρούς της Μακρονήσου και των άλλων κάτεργων της μαύρης εποχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Λαυρίου δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών λαϊκών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαυρίου με παραδοσιακούς χορούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ