Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Απαιτούν αποζημιώσεις 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος

Συλλαλητήριο σήμερα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας

Απαιτώντας να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Μάη, να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και να υλοποιηθούν με ευθύνη και δαπάνη του κράτους όλα τα απαραίτητα έργα για την προστασία της παραγωγής, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας πραγματοποιούν συλλαλητήριο σήμερα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Οι μεγάλες καταστροφές του προηγούμενου διαστήματος σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από το χαλάζι και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, όπως και το γεγονός ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μένουν εκτεθειμένοι, δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στα κυρίαρχα θέματα της αγωνιστικής δράσης των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών τόσο στον νομό Λάρισας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Χιλιάδες μικροί παραγωγοί βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και κινδυνεύουν να μείνουν και φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Κι αυτό γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, καθώς δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών, παρόλο που πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

Αλλά ακόμα και στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους που ξεφεύγουν από τις δαγκάνες του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του Οργανισμού με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις.

Σφάζουν αιγοπρόβατα επειδή δεν μπορούν να τα ταΐσουν

Την ίδια ώρα, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες κτηνοτρόφων από την Ελασσόνα, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν και αυτοί στο σημερινό συλλαλητήριο. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Αποστόλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, επισημαίνει τα εξής: «Οι αυξήσεις στις τροφές πήραν 50-60% επάνω σε σχέση με πέρυσι. Τα περισσότερα κοπάδια είναι ατάιστα, έχει φτάσει 0,50 ευρώ το φύραμα σε σχέση με τα 0,32. Το κριθάρι ξεκίνησε από 32 λεπτά και έφτασε στα 37 που είναι το 8-9% της ζωοτροφής. Δεν θέλω να φανταστώ πόσο θα πάει το καλαμπόκι, πριν δύο μήνες είχε 42 λεπτά, τώρα έχει φτάσει 45-47-50, και θα ανέβει μέχρι το αλώνισμα τον Οκτώβρη. Το σιτάρι το σκληρό κλείδωσε στα 0,47. Το τριφύλλι ξεκίνησε φέτος από 0,32 στο χωράφι. Το πετρέλαιο και το ρεύμα ανέβηκαν σε αδιανόητα επίπεδα. Με αυτές τις τιμές, δεκάδες κτηνοτρόφοι, μη αντέχοντας το δυσβάσταχτο πλέον κόστος σίτισης των αιγοπροβάτων, τα οδηγούν για σφαγή.

Διεκδικούμε επιδότηση στις ζωοτροφές, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας».

Στην Εδεσσα τη Δευτέρα

Κινητοποίηση, τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Εδεσσας, οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας απαιτώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Καλούν φορείς, συλλόγους και σωματεία της Πέλλας να διαδηλώσουν μαζί τους.

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις) του τελευταίου διαστήματος, το κόστος παραγωγής που διαρκώς αυξάνεται (άνοδος τιμής πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, γεωργικών εφοδίων) και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα έχουν φέρει τους αγρότες στα όρια της εξαθλίωσης.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας καλούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν:

- Αμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τον νομό και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.

- Τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν για να ζούνε τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ