Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεπής πόλος αντίστασης και αντεπίθεσης του κινήματος στην Αθήνα

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Στ. Λάμπρου στη χτεσινή ολομέλεια

Ο Στέλιος Λάμπρου
Ο Στέλιος Λάμπρου
«Πραγματοποιούμε την Ολομέλεια της παράταξης, συνεπείς στη δέσμευσή μας ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα λειτουργεί συλλογικά με τους φίλους, τις επιτροπές και τα όργανα και θα δρα με συνέπεια για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των μεταναστών, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης».

Με τα λόγια αυτά, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, άνοιξε την εισήγηση στη διάρκεια της χτεσινής ολομέλειας. Η παράταξη, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, με επικεφαλής τον Λεων. Αυδή, κατέκτησε την ουσιαστική συλλογική λειτουργία, την οποία και διατηρεί ως «κόρην οφθαλμού». (Κάθε βδομάδα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία και σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Πολιτικό Οργανο, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνιστώσες της παράταξης).

H κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το νόμο «Πολιτεία», επιχειρεί να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε μηχανισμό προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. «Προωθούν», επισήμανε ο Στ. Λάμπρου, «τη γενικευμένη εφαρμογή τοπικών φορολογιών προκειμένου να αποκτήσουν πόρους και δήθεν ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία».

«Η παράταξη Αβραμόπουλου (ΝΔ - ΚΕΠ), όσο και οι άλλες παρατάξεις συναίνεσαν ή έμειναν ένοχα απαθείς, απέναντι σε αυτές τις επιλογές», σημείωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης. «Αυτό έχει να κάνει με την ουσιαστική πολιτική τους συμφωνία στην κυρίαρχη αντίληψη και την ενσωμάτωση στην πολιτική της ΟΝΕ και της σύγκλισης».

Απέναντι σε αυτό το «μπλοκ» των συναινετικών δυνάμεων, που εκφράζεται και στα κεντρικά όργανα της ΤΑ (ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ), η Συμπαράταξη για την Αθήνα, ύψωσε το δικό της τείχος αντίστασης, αναδεικνύοντας την πολιτική αιτία των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης. Οι παρεμβάσεις της με ανακοινώσεις και προτάσεις ψηφισμάτων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και η συμμετοχή της σε συγκεντρώσεις για πολιτικά ζητήματα (πχ Ασφαλιστικό, δημοκρατικά δικαιώματα) και δημοτικά θέματα (πχ Θων, Πεδίο του Αρεως), απέδειξαν πως η Συμπαράταξη δεν αρκείται σε μια γενική καταδίκη, μα προχωρά και στις αντίστοιχες δυναμικές ενέργειες.

Η Συμπαράταξη, πραγματοποίησε και δυο ημερίδες, με μεγάλη επιτυχία, σπάζοντας το εμπάργκο της δημοσιότητας: Η πρώτη με θέμα «Αθήνα διαφημιστικός σκουπιδότοπος - Η αλλοίωση του ανθρώπινου και δημόσιου χαρακτήρα της πόλης» και η δεύτερη, αφιερωμένη στον ιδρυτή και επικεφαλής μέχρι το θάνατό του της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδή, με θέμα «Πολιτική Κηδεία - Αίτημα των καιρών».

Στη δράση, όμως, της Συμπαράταξης, υπήρχαν και αδύναμες πλευρές, τις οποίες και επισήμανε ο Στ. Λάμπρου «Κυριότερα ζητήματα που εντοπίζουμε είναι: Αδύνατη λειτουργία διαμερισματικών και θεματικών επιτροπών. Μικρή διακίνηση της εφημερίδας. Δεν αξιοποιούνται οι μαζικοί φορείς, τόσο για την ενημέρωσή μας όσο και για την προώθηση των λαϊκών προβλημάτων. Περιορισμένη παραμένει η ενημέρωση του κόσμου για τη δράση μας και τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Προγραμματισμός δράσης

Οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν για το Δήμο της Αθήνας, «επιβεβαιώνουν τον έτσι και αλλιώς πολιτικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών στο δήμο», κάτι που «επιτείνει την αναγκαιότητα η δράση μας να πάρει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποκαλύπτεται στους εργαζόμενους η συναίνεση όλων αυτών των υποψηφίων, αλλά και των συνδυασμών που τους στηρίζουν με την αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε ο Στ. Λάμπρου.

«Η αντιμετώπιση αυτών των δυνάμεων που υπηρετούν τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, δίνει τις δυνατότητες συσπείρωσης αγωνιστικών δυνάμεων με τη Συμπαράταξη», είπε και υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να απεγκλωβίσουμε κόσμο από τη μέγκενη του δικομματισμού και των κεντροαριστερών "παγίδων"».

Για το λόγο αυτό, η «Συμπαράταξη», θέτει για το επόμενο διάστημα, τους εξής άξονες παρέμβασης:

  • Ανάδειξη των θέσεων της Συμπαράταξης για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΤΑ.
  • Ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • Προβλήματα Μεταναστών και παρεμβάσεις της ΤΑ.
  • Ζητήματα εργαζομένων του Δήμου Αθήνας.
  • Λειτουργία των επιτροπών στα Διαμερίσματα.
  • Δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και των Διαμερισμάτων.
  • Στήριξη των συλλόγων, επιτροπών αγώνα, σωματείων.
  • Συζητήσεις με ανθρώπους που μετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στις διάφορες κινητοποιήσεις, άσχετα από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν.
  • Αξιοποίηση της εφημερίδας της Συμπαράταξης, με αύξηση του «τιράζ» και της κυκλοφορίας.
Ψηλά η σημαία του αγώνα

Ο Στ. Λάμπρου, κλείνοντας την εισήγηση, τόνισε: «Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε τόσο με τη δημοκρατική της λειτουργία, όσο και με τη συνεχή δράση της για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του λαού της Αθήνας, ότι είναι η παράταξη εκείνη που τάχθηκε με αποφασιστικότητα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους στο Δήμο της Αθήνας. Οταν οι άλλοι σιωπούσαν σήκωσε τη σημαία του αγώνα, δείχνοντας ποιος είναι με ποιον, κινητοποιώντας τον κόσμο, υποστηρίζοντας τα κινήματα που δρούσαν για ζωτικά αιτήματα του λαού. Ποτέ δεν υποχώρησε ή έβαλε την υπογραφή της σε αντιλαϊκές αποφάσεις. Εχει λοιπόν σήμερα το ανάστημα να ζητήσει όχι μόνο τη συμπόρευση μαζί της των αγωνιστών που συναντηθήκαμε στα κοινά πεδία του αγώνα, αλλά και την προσδοκία της ενίσχυσής της από το λαό, σαν ένα συνεπή πόλο αντίστασης και αντεπίθεσης του κινήματος στην Αθήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ