Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αποφάσισε «πράσινα χαράτσια» παντού

Νέα δυσβάστακτα κόστη για τους εργαζόμενους από τη στέγαση και τις μετακινήσεις, μέχρι και τη διατροφή, για να στηριχτούν οι «πράσινες» μπίζνες, αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε πέντε νέες νομοθετικές προτάσεις αναφορικά με την ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων της ναυτιλίας, των μεταφορών, των κτιρίων, την αλλαγή του κανονισμού για τις χρήσεις γης πανευρωπαϊκά και τέλος τη σύσταση νέου ταμείου από τα έσοδα που θα προκύψουν για τη... χρηματοδότηση των «ευάλωτων νοικοκυριών».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, βασικό θέμα αποτέλεσε η αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών με τη σταδιακή ένταξη της ναυτιλίας από το 2024 και τη δημιουργία νέου αυτόνομου συστήματος εμπορίας ρύπων για τις οδικές μεταφορές και τα κτίρια από το 2027 και έπειτα. Επίσης υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για μείωση των εκπομπών νέων αυτοκινήτων κατά 55% από το 2030 και 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και κατά 50% και 100% για τα νέα ημιφορτηγά.

Κύρια έγνοια της κυβέρνησης ήταν να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι ως αντιστάθμισμα για την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων, αλλά και για τη στήριξη άλλων βιομηχανικών κλάδων που πλήττονται από την άνοδο του κόστους εξαιτίας των ρύπων. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι εξασφαλίζονται αρκετά σημαντικά ποσά για εφοπλιστές, βιομήχανους και αερομεταφορείς μέσω των δωρεάν δικαιωμάτων, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, αλλά και θεσμικών μέτρων, όπως το κόστος των ρύπων για τη ναυτιλία να το πληρώνει ο ναυλωτής αντί του πλοιοκτήτη κ.α.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι θωρακίζονται από το κόστος που θα προκαλέσει η «πράσινη μετάβαση», ενώ τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που θα επωμιστούν το βάρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ