Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Κατά της ένταξης στην ΕΕ το 51%

Δημοσκόπηση της «Demostat», που έγινε 13-22 Ιούνη στη Σερβία, κατέγραψε ότι εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, το 51% θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ και μόνο ένα 34% θα ψήφιζε υπέρ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Μάη, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί ένα 45%. Ακόμα, ένα 53% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εναρμονίσει το Βελιγράδι την εξωτερική πολιτική με την πολιτική των Βρυξελλών και ένα 43% υποστήριξε ότι αν ασκηθούν πιέσεις, η Σερβία θα πρέπει να αρνηθεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή, το 45% εξέφρασε θετική άποψη για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το 37% για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, το 12% για Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το 11% για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 54% πιστεύει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το ΝΑΤΟ και ένα 7% θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία. Μάλιστα, το 80% των πολιτών είναι αντίθετο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιστρέφοντας από την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες και προσπαθώντας να «εξισορροπήσει», σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε μια ορθολογική προσέγγιση στην πολιτική και τουλάχιστον μερικές φορές μια ρεαλιστική φωνή που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Σερβίας». Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη υστερία κατά της ΕΕ στη χώρα, αλλά δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερους εταίρους από εκείνους της ΕΕ ή ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη πολιτική πορεία», αναφερόμενος στις ευρωενωσιακές επενδύσεις, για να προσθέσει με νόημα ότι «παρόλο που δεν θέλουν να ακούσουν πόσο σημαντικό είναι για εμάς να αποφασίσουμε μόνοι μας για τις κυρώσεις ή πόσο σημαντικοί είναι για εμάς οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, εμείς συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ