Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υψώνονται οι αντιρωσικοί τόνοι εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων

Αφορμή η καμπάνια της ρωσικής πρεσβείας για δωρεές στις Ενοπλες Δυνάμεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την έντονη αντίδραση της (υπηρεσιακής) κυβέρνησης της Βουλγαρίας προκάλεσε η χτεσινή ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια, ουσιαστικά ξεκινώντας καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών για τη στήριξη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ένα τμήμα της βουλγαρικής αστικής τάξης αντιδρά, στρατευόμενο με τις κυρώσεις και τον προσανατολισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε χτες ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις αναρίθμητες αιτήσεις πολιτών στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας για να στηριχτεί η στρατιωτική προετοιμασία της ειδικής επιχείρησης για τη προστασία των Λαϊκών Δημοκρατιών σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δημιουργήθηκε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα - το PROTECTion» και πρόσθεσε ότι σχετικές προσφορές μπορούν να κατατεθούν σε ειδικούς λογαριασμούς που άνοιξαν σε τρεις ρωσικές τράπεζες.

Το βουλγάρικο ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το «κάλεσμα σε πολίτες μέλους της ΕΕ να στηρίξουν τους στρατιώτες που εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη ρωσική επίθεση, όπως και να παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία».

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας έγινε ενώ μόλις προχτές ο - υπηρεσιακός πια πρωθυπουργός - Κύριλ Πετκόφ ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άτομα που ταυτοποιήθηκαν και «εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα αεροπλάνο αναμένεται να διατεθεί για να τους μεταφέρει στη Μόσχα, καθώς προσδιορίστηκαν ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και πρέπει να φύγουν από τη Βουλγαρία έως τις 3 Ιούλη. Ανταπαντώντας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι θα υπάρξει απάντηση και το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι έχει δοθεί εντολή να κλείσουν τα προξενεία σε Σόφια, Βάρνα και Ρούσε.

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις από άλλο τμήμα αστικών δυνάμεων

Τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών σχολίασε από τη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, εκφράζοντας την ελπίδα - όπως είπε - ότι ο Πετκόφ «πήρε την απόφαση με βάση στέρεες και αξιόπιστες πληροφορίες καιέχει σκεφτεί καλά - τόσο για το επίπεδο (της επιλογής) όσο και για τις συνέπειες».

Σημειωτέον ότι προχτές ο Ράντεφ ανακοίνωσε ότι θα δώσει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο WPP (κόμμα του Πετκόφ), χωρίς ωστόσο να έχει κάνει διαβουλεύσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως κανονικά προβλεπόταν.

Επίσης ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος λαός» (ITN - που μέχρι πριν κάποιες βδομάδες συμμετείχε στην κυβέρνηση) Τόσκο Γιορντάνοφ, υποστήριξε ότι πρόκειται για «προσωπική απόφαση του Πετκόφ που έλαβε κατά την πρόσφατη μετάβασή του στο Κίεβο». Ακόμα ο επικεφαλής του φιλορωσικού κόμματος «Vuzrazhdane» Κοσταντίν Κοσταντίνοφ περιέγραψε την απόφαση «εθνική προδοσία», που λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ή της Βουλής, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πετκόφ «επικίνδυνες» για τη Βουλγαρία και ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Στον Κονσταντίνοφ έσπευσε να απαντήσει ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Χρίστο Ιβανόφ, που είπε ότι τις δηλώσεις του υπαγορεύει το ρωσικό ΥΠΕΞ και εμφάνισε την απέλαση ως καθυστερημένη αλλά δικαιολογημένη.

Τα παραπάνω σημειώνονται με φόντο την υπερψήφιση πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση με πρωτοβουλία του κόμματος GERB, αλλά και τη στήριξη του κόμματος ΙΤΝ στις 23 Ιούνη, κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, από την οποία λίγα 24ωρα πριν είχε αποχωρήσει το ΙΤΝ. Το ΙΤΝ (με την ηγεσία του οποίου ένα μέρος βουλευτών διαφώνησαν και στήριξαν ως «ανεξάρτητοι» πια βουλευτές την κυβέρνηση Πετκόφ) αποχώρησε από την κυβέρνηση με κατηγορίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, μεταξύ άλλων και σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τα σχέδια συμβιβασμού με τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να επιταχυνθεί συνολικά η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια περίοδο όξυνσης της κόντρας με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η βουλγαρική υπηρεσιακή κυβέρνηση επικύρωσε χτες, μερικές μέρες μετά από μια ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ενστάσεις μπαίνουν και για την Αλβανία). Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιούνη, που προτείνει ένα διμερές πρωτόκολλο που πρέπει να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Η βουλγαρική πλευρά θέτει ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν τροποποίηση του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας, ώστε οι Βούλγαροι να αναγνωριστούν στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να «εφαρμόσουν» μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους. Γίνεται ακόμα λόγος για αναθεώρηση σχολικών προγραμμάτων και καταγραφή των ...κακομεταχειριζόμενων Βουλγάρων την περίοδο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως και το θέμα της γλώσσας. Ωστόσο η επίτευξη ενός συμβιβασμού θα είναι αντικείμενο παζαριών ανάμεσα στις αστικές τάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ