Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με νέα απεργία και στάσεις εργασίας

Το μέτωπο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς δυναμώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μετά την απεργία στο Φάρμακο, την περασμένη Πέμπτη απεργιακή κινητοποίηση έγινε και στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, με σημαντική συμμετοχή σε μια σειρά επιχειρήσεις στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, και τώρα η σκυτάλη περνάει σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Απεργιακή κλιμάκωση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής

Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) την Τετάρτη 6 Ιούλη και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon» συνεχίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ηδη οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, έχουν προχωρήσει σε μια απεργία και μια στάση εργασίας. Την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά. Ετσι, την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν έξω από τα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Stratos Vasilikos» στην οδό Μιχαλακοπούλου. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή, αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ κλαδική Σύμβαση. Μόνο που η Σύμβαση που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που είναι «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους: Προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Επιβάλλει δουλειά χωρίς ρεπό, όλες τις μέρες της βδομάδας, όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη σε όσους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική, ενώ δεν καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες.

Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών την Τετάρτη 6 Ιούλη. Στο πλαίσιό της, στην Αττική θα πραγματοποιηθούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 3.30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

Νέα απεργία στην PDS τη Δευτέρα

Νέα απεργία πραγματοποιούν τη Δευτέρα 4 Ιούλη οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικό κέντρο για όλη την Ελλάδα), με απόφαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, διεκδικώντας να ανακληθούν οι δέκα απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία και να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Η απεργία της Δευτέρας είναι συνέχεια της απεργίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη και της στάσης εργασίας την περασμένη Τετάρτη. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων έχει αχρηστεύσει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους φοβίσει με αστυνομικές δυνάμεις και ασφαλίτες, προσφεύγοντας στα δικαστήρια ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις και καταθέτοντας δύο αγωγές σε τρεις μέρες.

Η εκδίκαση της αγωγής που έγινε την Παρασκευή ήταν αποκαλυπτική, αφού η PDS, όπως και άλλες επιχειρήσεις, χρησιμοποιεί κατά κόρον «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, γνωρίζοντας ότι είναι φθηνότερο εργατικό δυναμικό με λιγότερα δικαιώματα. Κι όμως, την Παρασκευή εκπρόσωποι της εργοδοσίας ισχυρίστηκαν ότι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που ξεζουμίζει δεν είναι δικοί της εργαζόμενοι! Και ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για λήξεις συμβάσεων! Την ίδια στιγμή όμως έλεγαν ότι παρέλυσε το τηλεφωνικό κέντρο, κάτι που αποτελεί πλήγμα στην κερδοφορία της.

Στη «Vodafone»

Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, πλαίσιο αιτημάτων και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή τους, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στην «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, σε μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 30 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στο κατάστημα στη Σταδίου. Την Τρίτη 5 Ιούλη, μέρα μεταφοράς 48 συναδέλφων τους από την «Vodafone» στη θυγατρική της «360 Connect» και έναρξης της ισχύος των ατομικών τροποποιητικών συμβάσεων, το Σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο κτίριο του Φαλήρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ