Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Λίστα» εκβιασμών με άλλοθι τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τη συνδρομή της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, καταρτίστηκε φέτος η ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας - τοπική ώρα - στη δημοσιότητα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία νέα «μαύρη λίστα» των Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς από τα πρώτα ζητήματα που θίγονται είναι η θέληση των ΗΠΑ να παραμείνουν οι κύριοι υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στον πλανήτη και «επιμερίζονται επιπρόσθετες ευθύνες», αφού δε φείδονται, παρά τον πόλεμο της τρομοκρατίας που βρίσκεται εν εξελίξει, να καταδεικνύουν τις «σύμμαχές τους» χώρες, αφού, κατά τους Αμερικανούς, αρκετοί από τους συμμάχους παρουσιάζουν ανησυχητικά στοιχεία.

Στις πρώτες θέσεις της νέας «μαύρης λίστας» της αμερικανικής κυβέρνησης, και το παραδέχτηκε (!) και ο ίδιος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, φιγουράρουν το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Ρωσία, ως χώρες όπου καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για λόγους αρχής, μάλλον, ή καλύτερα προπαγάνδας, ειδική αναφορά γίνεται και στο Ισραήλ και επικρίνεται η στάση που έχει τηρήσει η ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στους Παλαιστινίους, η οποία, όπως επισημαίνεται, συνίσταται στη χρήση υπερβολικής βίας.

Στη «μαύρη λίστα» της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται η Λευκορωσία, η Μπούρμα, η Κίνα, η Κολομβία, η Κούβα, η Κένυα, η Λιβερία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν, η Ουκρανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε. Ειδικότερα στην περίπτωση της Κίνας, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως άλλοθι για να στραφεί εναντίον των μουσουλμάνων αυτονομιστών της επαρχίας Ξινγιάνγκ, ενώ παρόμοια είναι και η περίπτωση της Ρωσίας με τους Τσετσένους αυτονομιστές. Ως απάντηση, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες και επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία, καθώς εθελοτυφλούν μπροστά στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει επί του αμερικανικού εδάφους.

Πάντως, εκτός, όμως, από το στιγματισμό των άνω χωρών, στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η σημαντικότερη νίκη του 2001 στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι άλλη από την «εκδίωξη από την εξουσία στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν»! Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι δίνει φωνή σε λαούς που δεν είχαν και ρίχνει φως «στις πιο σκοτεινές κακοποιήσεις», προσφέροντας έτσι ένα σημείο εκκίνησης για να ανοίξει η συζήτηση με άλλες κυβερνήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συμμαχίες που εγκαθιδρύθηκαν με αφορμή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα διευκολύνουν αυτήν την προσπάθεια, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα κατανοήσουν πως αυτή η συμπόρευση βοήθησε να μειωθούν δραστικά οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, το πιο χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η οργάνωση Human Rights Watch, στοιχεία από τα αρχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της έκθεσης, επαίνεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δε δίστασε να επικρίνει τους συμμάχους των ΗΠΑ, τόνισε, όμως, ότι παραμένει το ερώτημα αν η κακή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες οφείλεται εν μέρει στην αμερικανική εκστρατεία. Φυσικά, ουδείς λόγος γίνεται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την 11η Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός ότι οι συνεχείς νομοθεσίες και κυρίως τα μέτρα με αφορμή την εσωτερική ασφάλεια, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις, αλλά και αναλυτές, παραβιάζουν, όχι μόνον τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών, αλλά είναι και αντισυνταγματικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ