Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Φλέγονται από άκρη σε άκρη τα αυτόνομα εδάφη από τις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και εισβολές που έρχονται ως αντίποινα για τις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας σε Τελ Αβίβ και Αφούλα, που προηγήθηκαν, και ούτω καθεξής. Ο κύκλος του αίματος μεγαλώνει ώρα με την ώρα και η βία, πλέον, κατά κοινή ομολογία, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προκαλώντας κλυδωνισμούς και ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή.

Ενα αστυνομικό τμήμα και μια φυλακή στη Ναμπλούς, ένα δεύτερο αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα, της Δ. Οχθης, και ένα κτίριο ασφαλείας στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν οι στόχοι των αλλεπάλληλων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, με F 16 και ελικόπτερα, καθ' όλη τη χτεσινή μέρα. Αργά το βράδυ, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε αυτοκίνητο στη Ραμάλα, σκοτώνοντας 3 Παλαιστινίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ένα μέλος της επίλεκτης δύναμης F 17, που θεωρούνταν ύποπτος για αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Την ίδια ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Βόρεια Γάζα, και στην πόλη Ελ Χαντέρ, έξω από τη Βηθλεέμ.

Νωρίτερα, έγιναν εισβολές στη Χεβρώνα και στην Ντούρα, της Δ. Οχθης, όπου έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν 10. Ρουκέτες τύπου Κασάμ 2, από τη Β. Γάζα, έπληξαν συνοικία στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς θύματα. Εκρηξη, που παλαιστινιακές πηγές απέδιδαν σε ισραηλινό πύραυλο εδάφους - εδάφους, έπληττε το κέντρο της πόλης της Γάζας, τραυματίζοντας 15 Παλαιστινίους, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε, το απόγευμα.

Χθες το πρωί, Παλαιστίνιος καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε λεωφορείο της πόλης Αφούλα, παρασέρνοντας στο θάνατο έναν Ισραηλινό και τραυματίζοντας 17. Την ευθύνη ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμική «Τζιχάντ». Μία έποικος έχασε τη ζωή της από πυρά αγνώστων, ενώ οδηγούσε, νοτίως της Ιερουσαλήμ και έκρηξη συγκλόνισε δημοτικό σχολείο της συνοικίας Σουρ Μπάχερ, της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας ένα δάσκαλο και 7 μικρά παιδιά. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Εκδικητές των Μωρών», που η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι κινείται στο χώρο των Εβραίων ακροδεξιών. Το αίμα είχε αρχίσει να ρέει, στις 2 το πρωί, όταν ένοπλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά εστιατορίου, στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 3 θαμώνες και τραυματίζοντας 25. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Η πρωτοφανής έξαρση της βίας υπολογίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο μέχρι χτες, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 61 Παλαιστινίους και 31 Ισραηλινούς. Το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την «εντατικοποίηση των επιχειρήσεων ασφαλείας ως απάντηση στο κύμα τρομοκρατίας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέιρ Σιτρίτ δήλωνε ότι «οι Παλαιστίνιοι θα τιμωρηθούν μέχρι να φτάσουν στο σημείο να γονατίσουν και να ικετεύσουν».

Ανάλογες απόψεις φέρεται να εξέφρασε στο συμβούλιο και ο Αριέλ Σαρόν, ενώ ακροδεξιοί υπουργοί ζητούσαν τη δολοφονία του Γιάσερ Αραφάτ και το βομβαρδισμό πολιτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι σχολεία και εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα ήταν εξαιρετικά άσχημο, καθώς ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ελιέζερ ζήτησε τον άμεσο απεγκλωβισμό του Αραφάτ από τη Ραμάλα και ο Σιμόν Πέρες προειδοποιούσε ότι το Ισραήλ «διολισθαίνει στο δρόμο των εγκλημάτων πολέμου». Στο τέλος της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκε τίποτε συγκεκριμένο για τον Αραφάτ.

Από την άλλη, ο γραμματέας του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, προειδοποίησε ότι η «κλιμάκωση θα φέρει κλιμάκωση». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έκανε έκκληση για άμεση διεθνή παρέμβαση «πριν ολόκληρη η περιοχή γίνει κόλαση». Ο ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, κάλεσε όλους τους Παλαιστινίους «να πυροβολούν όποιο ισραηλινό φυλάκιο βρίσκεται στα αυτόνομα γιατί είναι σύμβολα κατοχής».

Την ίδια στιγμή, σφοδρές επικρίσεις δέχεται εντός του Ισραήλ, ο πιανίστας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, που αποφάσισε, την Τετάρτη το βράδυ, να δώσει συναυλία στη Ραμάλα, σε μια μουσική προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων. Πολλοί τον κατηγορούν για «προδοσία και αναισθησία», ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, έσπευσε να τον στηρίξει, μιλώντας για «εξαίρετη πρωτοβουλία».

Πολλές προτάσεις, κανένα αποτέλεσμα

Την πρόταση πραγματοποίησης μιας ισραηλινοπαλαιστινιακής Συνόδου Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ, αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αιγύπτιος ομόλογός του που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Οι Μουμπάρακ και Μπους αναμένεται να συζητήσουν και το σαουδαραβικό σχέδιο, αν και ο πρώτος, όπως και όλοι οι Αραβες, εκτιμούν ότι το μεγάλο εμπόδιο είναι η ισραηλινή ηγεσία. Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος, παρά την καταδίκη Μπους για την κλιμάκωση της βίας και τη νέα πίεση προς τον Αραφάτ να ελέγξει τους τρομοκράτες, φαίνεται να επιμένει στην τακτική της τήρησης αποστάσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Σύρος Πρόεδρος μετέβη στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει με τον Πρίγκιπα διάδοχο την πρότασή του, ενώ ο Πρίγκιπας Αμπντουλάχ φέρεται να απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο ίδιος ή κάποιος απεσταλμένος του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, επιμένοντας ότι η πρόταση πρώτα θα συζητηθεί στην αραβική σύνοδο και στη συνέχεια θα απασχολήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τέλος, το Παρίσι χαρακτήρισε «παντελώς αποτυχημένη» την πολιτική Σαρόν, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την έκρηξη της βίας, και την «απελπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ