Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναδεικνύεται το τελικό ζευγάρι υποψηφίων των Συντηρητικών

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό το τελικό ζευγάρι των υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα τους.

Χτες, νικητής και του τέταρτου γύρου ψηφοφορίας μεταξύ των 358 βουλευτών των Συντηρητικών αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Σουνάκ με 118 ψήφους. Παρέμεινε δεύτερη η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, με 92 ψήφους, αλλά με μειωμένη πλέον τη διαφορά με την υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που πήρε 86 ψήφους. Με 59 ψήφους ήρθε τέταρτη και αποκλείστηκε η Κέμι Μπέιντενοκ.

Για το τελικό ζευγάρι υποψηφίων θα ακολουθήσει επιστολική ψηφοφορία από όλα τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, με την κλασική κοκορομαχία Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Υπέρ της ψήφισαν 349 βουλευτές και κατά 238.

Ιταλία: Σήμερα η ομιλία Ντράγκι στο Κοινοβούλιο

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα επιμείνει στην παραίτησή του - την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες στον Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα - ή αν θα παραμείνει στη θέση του, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας και της Βουλής.

Οι ενδοαστικές πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις χτυπούσαν και χτες «κόκκινο». Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, συναντήθηκε με τον Ντράγκι για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο συναντώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, ο οποίος είχε απορρίψει την περασμένη Πέμπτη την επιστολή παραίτησής του.

Ο δε πρώην πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι δήλωσε «εύλογα αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί να υπαναχωρήσει», επειδή «ούτε στη Ρώμη ούτε στις Βρυξέλλες είναι χρήσιμη μια αδύναμη Ιταλία», ενώ υπαινίχθηκε τη δυνατότητα για μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ του πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι, ακόμα και με διαφορετικό συνδυασμό κομμάτων στην κυβέρνηση από ό,τι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ