Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Συζήτησε θέματα εφαρμογής του νόμου - πλαισίου

Γύρω από τα θέματα του πρόσφατα ψηφισμένου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια κινήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η 100ή τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων που συνήλθε στα Χανιά παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων είχε ταχθεί κατά πλειοψηφία υπέρ του νόμου - πλαισίου, με μοναδικό θέμα διαφωνίας το νέο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων. Στο ίδιο πνεύμα κινούμενοι οι πρυτάνεις φαίνεται να ζήτησαν έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νόμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πέρα από τις Υπουργικές Αποφάσεις που θα βγουν για την εφαρμογή του, «συμφωνήθηκε η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας υπό τον γενικό γραμματέα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Συνόδου Πρυτάνεων, για την υποστήριξη της υλοποίησης του νέου νόμου».

«Διαμορφώνεται πλέον μια νέα πραγματικότητα στα πανεπιστήμια», είπε στην τοποθέτησή του προς τη Σύνοδο - κατά τη διαδικασία τοποθετήσεων εκπροσώπων των κομμάτων - ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος αφενός στον νόμο - πλαίσιο και αφετέρου τονίζοντας ότι «υπάρχουν πλέον και νέοι συσχετισμοί στον χώρο των πανεπιστημίων, οι οποίοι καθιστούν τους φοιτητές ενεργούς συντελεστές των εξελίξεων που τους αφορούν, νέοι συσχετισμοί τους οποίους ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τους αγνοεί», δείχνοντας ότι για έναν νόμο που απορρίφθηκε μαζικά, στα αμφιθέατρα και τους δρόμους του αγώνα όλης της χώρας - όπως και άλλοι, που πλευρές τους έμειναν ανενεργές - η εφαρμογή θα κριθεί στην πράξη.

Κατά τ' άλλα οι πρυτάνεις έθεσαν τα πάγια αιτήματά τους ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ΑΕΙ, επισημαίνοντας επιπλέον τις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω των αυξήσεων στο κόστος της Ενέργειας και ζητώντας έκτακτο κονδύλι γι' αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά δε με το προσωπικό τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, εκτός των άλλων και λόγω των πολλαπλών προγραμμάτων και δομών που δημιουργούνται με τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης στους πρυτάνεις ότι μεταξύ 5 και 11 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα λόγω πανδημίας επίσκεψη εκπροσώπων άνω των 25 αμερικανικών πανεπιστημίων για να συζητήσουν συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ