Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Αρνούνται την ικανοποίηση των αιτημάτων οι εργοδότες και παραπέμπουν στους αντεργατικούς νόμους
  • Στάση εργασίας σήμερα στη ΦΑΜΑΡ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιούλη, σχεδόν ένα μήνα μετά την κλαδική απεργία των εργαζομένων στο Φάρμακο, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς και ομίλους, όπως σε «Boehringer» και FAMAR, συνάντηση της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ - ΠΕΦ) για το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ.

Ηταν η πρώτη διά ζώσης συνάντηση που οι φαρμακοβιομήχανοι «πείστηκαν» να πραγματοποιηθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που επιδείκνυε η εργοδοτική πλευρά τόσες βδομάδες.

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, παρά το γεγονός ότι «προετοιμάζονταν» όλο αυτό το διάστημα, εμφανίστηκαν και πάλι «αδιάβαστοι», και στα συγκεκριμένα αιτήματα για τη ΣΣΕ επαναλάμβαναν τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματά τους περί μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, τα επίσης χιλιοειπωμένα «προβλήματά» τους με τα rebate και τα claw back καθώς και τις πρόσθετες «δυσκολίες» τους με την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Τελικά, κατέληξαν να προτείνουν στους εργαζόμενους του κλάδου έναν βασικό μισθό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και 3,5 θεσμικά αιτήματα από τα 18 που υπάρχουν στο σχέδιο της Ομοσπονδίας για την κλαδική ΣΣΕ.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την τηλεργασία, τη φορολόγηση των εργαζομένων για τα εργαλεία της δουλειάς τους, όπως είναι τα εταιρικά αυτοκίνητα, τη μισθολογική ωρίμανση, τις τριετίες, τα επιδόματα όπως το ανθυγιεινό, του Η/Υ κ.ο.κ., όπως τα θέτουμε στα αιτήματά μας, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν τοποθετήθηκαν καν και μας παρέπεμψαν στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικά στον νόμο Χατζηδάκη!».

Εντοπίζει ότι η εργοδοσία είναι αποφασισμένη να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να αποσπάσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη από τη δουλειά τους, γι' αυτό «δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για τα όπλα που της προσφέρουν οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλων συνεργατών) και τους επικαλείται διαρκώς. Γι' αυτό θεωρεί παρωχημένα τα αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Γι' αυτό δεν διστάζει να πει ότι το 5ήμερο - 8ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή είναι ανεπαρκές ως χρόνος εργασίας και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εγκαλεί για "τεμπελιά" τους εργαζόμενους που το διεκδικούν. Γι' αυτό δεν διστάζει να αμφισβητεί ακόμα και τα δικά της στοιχεία και δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις επιχειρηματικές επιτυχίες και την οικονομική ευρωστία του κλάδου, προκειμένου να "φρενάρει" τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που αυτά τα στοιχεία τα διατυμπανίζει, όταν προβάλλει τις δικές της απαιτήσεις προς το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση».

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «δεν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμερίζονται τα "προβλήματα" και τις "ανάγκες" των επιχειρήσεων, που συνδέουν την εργοδοτική "αγωνία" για τα κέρδη με την αγωνία του εργαζόμενου να τα βγάλει πέρα με τον μισθό του, πληρώνοντας όλο και ακριβότερα για Παιδεία, Υγεία, φάρμακα κ.λπ. και να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά. Πολύ περισσότερο δεν συνδέουμε την ευημερία των επιχειρήσεων με αυτή των εργαζομένων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιχειρηματικές επιτυχίες θεμελιώνονται στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων».

Γι' αυτό απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα σε κάθε εργαζόμενο στον κλάδο, για τη διεκδίκηση απέναντι σε εργοδοσία, κυβερνήσεις και νόμους, ουσιαστικά καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, όπως αποτυπώνονται και στα αιτήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο για την κλαδική ΣΣΕ.

Δίωρες στάσεις ανά βάρδια στη ΦΑΜΑΡ

Στην ίδια κατεύθυνση, δίωρες στάσεις ανά βάρδια, για σήμερα Παρασκευή οργανώνει το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΜΑΡ, στις εγκαταστάσεις του ομίλου (πρωινή βάρδια 6 - 8 π.μ., απογευματινή βάρδια και τμήματα με ενδιάμεσο ωράριο 2 μ.μ. - 4 μ.μ., και νυχτερινή βάρδια 10 μ.μ. - 12 μ.μ.).

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης διεκδικούν αυξήσεις στο 10% καθολικά και οριζόντια για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε όλο τον όμιλο, να σταματήσει η ομηρία με τα εργολαβικά γραφεία και να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Επίσης, να υπογραφεί άμεσα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ