Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουντώνει η κόντρα με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στο βόρειο Ιράκ

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις και εντός του Ιράκ, με εισβολή διαδηλωτών χτες στο Κοινοβούλιο

Από τη χτεσινή εισβολή υποστηρικτών του Μουκτάντα Αλ Σαντρ στο ιρακινό Κοινοβούλιο

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή εισβολή υποστηρικτών του Μουκτάντα Αλ Σαντρ στο ιρακινό Κοινοβούλιο
Φουντώνει η ένταση στις σχέσεις Ιράκ - Τουρκίας με αφορμή την αιματηρή επίθεση της 20ής Ιούλη σε ορεινό τουριστικό θέρετρο στο βόρειο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, με αποτέλεσμα 9 νεκρούς άμαχους και 33 τραυματίες.

Προχτές βράδυ σε σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Φ. Χουσεΐν, τόνισε πως η Βαγδάτη διαθέτει αποδείξεις ότι ο τουρκικός στρατός ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση, παρά τις διαψεύσεις της Αγκυρας.

Ο Ιρακινός υπουργός κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκροτήσει άμεσα μία ομάδα ανεξάρτητων ειδικών προκειμένου να ξεκινήσουν σχετική έρευνα, ενώ απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ (όπου διατηρεί εδώ και χρόνια στρατιωτικές βάσεις, με πρόσχημα τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ).

Από την πλευρά του, ο Τούρκος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, Ο. Κετσελί, επέμεινε πως ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έναντι «τρομοκρατών που βρίσκουν καταφύγιο στο Ιράκ». Επιπλέον, μολονότι απέρριψε την ανάμειξη του τουρκικού στρατού στην επίθεση σε βάρος αμάχων, δέχθηκε τη διενέργεια έρευνας, ισχυριζόμενος πως η Τουρκία «είναι έτοιμη να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Υποστήριξε δε πως ορισμένοι Ιρακινοί αξιωματούχοι είναι με το πλευρό της Τουρκίας και «θέλουν να βρεθεί η αλήθεια» και πως υπάρχουν άλλοι που «επιλέγουν την κλιμάκωση αντί της διπλωματίας και της συνεργασίας». Επανέλαβε ακόμη τις κατηγορίες της Αγκυρας σε σχέση με το ΡΚΚ, υποστηρίζοντας πως το Ιράκ έχει αποδειχθεί «ανίκανο ή απρόθυμο να πολεμήσει τους τρομοκράτες», καταλήγοντας πως η Τουρκία τάχα «ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας»...

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ επανήλθε, απαιτώντας έγκριση ψηφίσματος για την αποχώρηση περίπου 4.000 Τούρκων στρατιωτών από το Ιράκ και τον τερματισμό των παραβιάσεων του ιρακινού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σε ό,τι αφορά το ΡΚΚ, είπε πως η ιρακινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και ενδιαφερόμενες χώρες «για να εξασφαλιστεί πως στοιχεία του ΡΚΚ θα εγκαταλείψουν το Ιράκ, επειδή αποσταθεροποιούν τη χώρα και υπονομεύουν την ασφάλεια».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την επίθεση της 20ής Ιούλη με τον «πλέον έντονο τρόπο», υποστηρίζοντας τις έρευνες των ιρακινών αρχών για τους δράστες. Στην ανακοίνωση πάντως δεν γίνεται καμία ονομαστική αναφορά στην Τουρκία.

Την ώρα της συζήτησης στον ΟΗΕ, σημειώθηκε αναίμακτη επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές. Εντονα διαμαρτυρήθηκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που συνέδεσε τα δύο γεγονότα.

Σοβαρά επεισόδια στο ιρακινό Κοινοβούλιο

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, οι κόντρες ανάμεσα στο Κίνημα αλ Σαντρ του ιερωμένου Μουκντάντα αλ Σαντρ και το «Συντονιστικό Πλαίσιο» του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι συνεχίστηκαν χτες, με τους υποστηρικτές του πρώτου να πραγματοποιούν μεγάλη διαδήλωση κατά της υποψηφιότητας του Μοχάμεντ αλ Σουδάνι για τη θέση του πρωθυπουργού.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του αλ Σαντρ, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά της υποψηφιότητας αλ Σουδάνι. Στο κτίριο δεν υπήρχαν βουλευτές, ενώ έξω από αυτό είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το Ιράκ παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση και Πρόεδρο από τις εκλογές του Οκτώβρη που δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία. Τον Ιούνη οι 73 βουλευτές του Κινήματος αλ Σαντρ παραιτήθηκαν με εντολή του ηγέτη τους, με την προσμονή πως η εξέλιξη θα πυροδοτούσε παραίτηση και άλλων βουλευτών και νέες εκλογές. Τελικά το γεγονός εκμεταλλεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι που ηγείται του δεύτερου σε βουλευτικές έδρες «Συντονιστικού Πλαισίου», υποστηρίζοντας πως πλέον το δικό του κόμμα είναι το ισχυρότερο και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να προτείνει πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ