Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεξικό της δημώδους γλώσσας μας

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο τελευταίος, εν ζωή, των κορυφαίων δημοτικιστών παιδαγωγών του 20ού αιώνα, δώρισε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το πολυτιμότατο Αρχείο του για το «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας». Πρόκειται για το μοναδικό - διεθνώς - λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας. Ενα έργο ζωής του Εμμ. Κριαρά, το οποίο απαίτησε μακρόχρονο μόχθο και το οποίο άρχισε να εκδίδεται το 1969. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκατέσσερις τόμοι (από το Α έως το Π. Το τελευταίο λήμμα του 14ου τόμου είναι η λέξη Παραθήκη). Η ολοκληρωμένη έκδοση του αναλυτικού λεξικού θα αριθμεί 20 τόμους.

Η δωρεά του Εμμ. Κριαρά, συνέπεσε με την έκδοση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, του Α' τόμου (Α-Κ) της Επιτομής του μνημειώδους αναλυτικού Λεξικού του Κριαρά. Η Επιτομή είναι επίσης ένα κατόρθωμα, καθώς στον Α' τόμο (θα ακολουθήσει Β' τόμος, από το Λ-Π) στις 636 σελίδες του, όχι μόνο «δεν παρέλειψε καμία λέξη του αναλυτικού λεξικού, καμία σημασία ή υποσημασία του», αλλά είναι βιβλιογραφικά ενημερωμένη και με αναθεωρημένο το λεξικογραφικό υλικό, σύμφωνα με τα δεδομένα της νεότερης έρευνας.

Σχεδιαστές και επιμελητές της Επιτομής είναι ο Ιωάννης Ν. Καζάζης (καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, αντιπρόεδρος και διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας του ΚΕΓ) και ο Τάσος Α. Καραναστάσης (βοηθός του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και συντάκτης από το 1980 του Λεξικού του Κριαρά). Το έργο αυτό αποτελεί σπουδαίο χρηστικό βοήθημα για τους ειδικούς ερευνητές, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύτερο κοινό, σχετικά με τη γλώσσα των κειμένων που διδάσκονται στα σχολεία.

Το δεκάχρονο σήμερα Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (η ιδέα και πρόταση για τη δημιουργία του ήταν του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαρωνίτη), παράλληλα με την έντυπη έκδοση του έργου, προσφέρει και ηλεκτρονική, μέσω του ηλεκτρονικού κόμβου του, στο οποίο μπορεί κανείς βρει άλλα τρία λεξικά και ευάριθμα αυθεντικά κείμενα, χρήσιμα για ερευνητικούς σκοπούς και τη στήριξη του γλωσσικού μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΓ είναι: www.komvos,edu.gr.


Α.Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ