Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
«Ελεγχο» ζητούν ΗΠΑ και Ρωσία...

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών, που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη New START, η οποία λήγει το 2026, αν η Μόσχα αποδείξει ότι μπορεί να «παίξει» συλλογικά, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη Διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) στη Νέα Υόρκη.

Σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις μεγαλώνουν και εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και εξοπλίζονται στην εν εξελίξει όξυνση του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ο Μπάιντεν επανέλαβε την πάγια θέση των αμερικανικών κυβερνήσεων, ότι η Κίνα θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών, καθώς επί του παρόντος δεν δεσμεύεται ούτε τυπικά από κάποια συνθήκη.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητές και δεν πρέπει ποτέ να ξεσπάσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως κράτος - μέλος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» η Ρωσία συμμορφώνεται «με το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης».

Να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως, ενώ η Κίνα αυξάνει το οπλοστάσιό της με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ