Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τις μουφτείες

Ολες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις επιστρατεύει η τουρκική κυβέρνηση, την ώρα που «αέρα στα πανιά της» δίνουν τα σχέδια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή. Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του επανέρχεται στα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και εξαπολύει κατηγορίες περί παραβίασης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», αυτήν τη φορά με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε στα τέλη του Ιούλη από το ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εκλογή μουφτή.

«Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΤΜΔΘ), τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης, με νομική ρύθμιση που υιοθέτησε για τα γραφεία των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη», διατείνεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της ΤΜΔΘ, αγνοεί για άλλη μια φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την ΤΜΔΘ και συνεπώς τη βούληση της ΤΜΔΘ και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΤΜΔΘ, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας».

Καταλήγοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποδεικνύει στην Ελλάδα «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της ΤΜΔΘ». «Οπως και πριν, θα συνεχίσουμε να είμαστε στενοί οπαδοί των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των συμπατριωτών μας», καταλήγει.

Στις κατηγορίες της Τουρκίας απάντησε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο νέος νόμος ήταν προϊόν μακράς διαβούλευσης με εκπροσώπους της μειονότητας. Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η Τουρκία, με αφορμή την φορά αυτή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα. Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ