Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Καμπάνα κινδύνου από την υποβάθμιση της λειτουργίας του

Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Ληξούρι

Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα την αναβάθμιση του Νοσοκομείου
Από παλιότερη κινητοποίηση με αίτημα την αναβάθμιση του Νοσοκομείου
Να μην περάσει η νέα υποβάθμιση του «Μαντζαβινάτειου» νοσοκομείου στην Κεφαλονιά απαιτούν με ανοιχτή επιστολή οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως καταγγέλλουν, η κατάσταση στο ΓΝΝ Αργοστολίου συνεχώς χειροτερεύει από πλευράς έλλειψης προσωπικού, γίνεται συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και μέσα από την παραπέρα υποβάθμιση του «Μαντζαβινάτειου» στο Ληξούρι, μέσα από την ντε φάκτο ακύρωσή του ως νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε ένα τυπικό Κέντρο Υγείας.

Και σε αυτή την περίπτωση, η λύση που προβάλλουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι τα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς του Μαντζαβινάτειου, προκειμένου να «καλυφθούν» όπως - όπως οι εφημεριακές ανάγκες στο ΓΝΝ Αργοστολίου, αφήνοντας ακάλυπτο, χωρίς γιατρούς, το νοσοκομείο προέλευσής τους.

Τελευταία πράξη του δράματος που βιώνει και ο λαός της Κεφαλονιάς είναι η μετακίνηση με «εντέλλεσθε» στο ΓΝΝ Αργοστολίου για κάποιες μέρες και της μοναδικής γιατρού ακτινολόγου του «Μαντζαβινάτειου» (μέχρι πρόσφατα είχε δύο), βάζοντας αναγκαστικά μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργία και των άλλων ειδικοτήτων (γενικών γιατρών, ορθοπεδικού κ.λπ.), που στηρίζονται στις ακτινολογικές εξετάσεις.

Η συγκεκριμένη γιατρός, που ήδη βρίσκεται σε 25ήμερη (ουσιαστικά 30ήμερη) πλέον εφημερία, ακολουθεί την τύχη όλων των άλλων συναδέλφων της παθολόγων, που επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν «για λίγο» στο ΓΝΝ Αργοστολίου και τελικά έφυγαν για πάντα, κλείνοντας και την παθολογική κλινική.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαχρονικής τακτικής «επίλυσης» των προβλημάτων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο να χάσει 30 κλίνες και όλη την παθολογική κλινική του, 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6), η κατάργηση ουσιαστικά του χειρουργικού και γυναικολογικού τομέα και κάθε νοσηλείας (πλην της βραχείας), η μείωση κατά 50% της οργανικής δύναμης στο διοικητικό προσωπικό κ.α.

Τα ίδια και χειρότερα από χρόνο σε χρόνο

«Σήμερα συνεχίζοντας την ίδια τακτική, ζητείται από τους γιατρούς που του απέμειναν και πάλι να καλύψουν εφημεριακές ανάγκες και όχι μόνο (για κάποιες μέρες στην αρχή και αργότερα όπως η εμπειρία δείχνει, ολοκληρωτικά) στο ΓΝΝ Αργοστολίου. Αυτή η τακτική βέβαια όχι μόνο δεν έλυσε και δεν λύνει το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό του ΓΝΝ Αργοστολίου, αλλά επιδείνωσε και επιδεινώνει παραπέρα την κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία (...)

Το "νέο ΕΣΥ" της παραπέρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών Υγείας, της συγχώνευσης και της πλήρους διάλυσης των νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των άθλιων συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, της κάλυψης των λαϊκών αναγκών με το αζημίωτο, δείχνουν τον δρόμο και για τα δύο νοσοκομεία του νομού μας, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια βίαιη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι προσπάθειες των υγειονομικών, όσο φιλότιμες και αν είναι και όσο και αν έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους βιώνοντας την εντατικοποίηση στο έπακρο, καταλήγουν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση διάλυσης που έχει διαμορφωθεί», σημειώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Καταγγέλλουν την υποθήκευση της παραπέρα ύπαρξης του «Μαντζαβινάτειου» Νοσοκομείου αλλά και της ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, που θα μένουν ακάλυπτοι πλέον και από αυτές τις υπηρεσίες, τη μετατροπή της ζωής μιας νέας γιατρού σε Γολγοθά με συνεχείς μετακινήσεις «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική παραμονής της στο νοσοκομείο αλλά και στο νησί μας».

Μαζικές προσλήψεις, αύξηση χρηματοδότησης

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει από τη δημοτική αρχή Ληξουρίου να προχωρήσει σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το «Μαντζαβινάτειο», υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα με τη στάση της και την ανοχή της, μην παίρνοντας καμιά πρωτοβουλία για να αποτρέψει τη συστηματική πολιτική διάλυσης και υποβάθμισης του νοσοκομείου, ουσιαστικά και στην πράξη, έχει βάλει "πλάτη" στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Καλεί τον λαό της Παλικής στον αγώνα για να έχει το νοσοκομείο που τόσα χρόνια του πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες και να απαιτήσουν:

  • Εδώ και τώρα να μη γίνει η συγκεκριμένη μετακίνηση της μοναδικής ακτινολόγου όπως και καμιά άλλη μετακίνηση προσωπικού από το «Μαντζαβινάτειο» και να επανέλθει η οργανικότητά του στην προ του 2012 κατάσταση.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στα δύο νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας στον νομό.
  • Τη μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων υγειονομικών.
  • Τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ