Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Οι «πράσινες» μπίζνες υπονομεύουν τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση που έγινε την Κυριακή στη Φυλακτή του δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Από την κινητοποίηση στη Φυλακτή Καρδίτσας
Από την κινητοποίηση στη Φυλακτή Καρδίτσας
Μαχητικό μήνυμα ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά και για την προστασία του περιβάλλοντος, στάλθηκε από τη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή στην πλατεία Φυλακτής του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα και άλλων μαζικών φορέων.

Οπως είναι γνωστό, στα Αγραφα, στην περιοχή του Τυμπάνου, προχωρά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα των ανεμογεννητριών.

Ταυτόχρονα, η περιοχή της Φυλακτής αποτελεί πλέον το επίκεντρο των επιχειρούμενων εγκαταστάσεων, με σημείο αναφοράς την κορυφή της Καζάρμας. Στην κορυφογραμμή Καζάρμα των Αγράφων, με υψόμετρο 1.977 μ., πάνω από τα χωριά Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν - μετά την εσπευσμένη έκδοση άδειας - 9 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων η καθεμιά.

Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων

Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι ο λαός της περιοχής δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως όφελος από τέτοιου τύπου επενδύσεις, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι αποδεικνύονται καταστροφικές για το περιβάλλον, ο λαός δεν θα έχει φτηνό ρεύμα όσο αυτές οι επενδύσεις θα έχουν ως βασική κατεύθυνση το κέρδος.

Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μετά το Μουζάκι, και η Φυλακτή στέλνει μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της περιοχής μας σε βιομηχανική περιοχή εγκατάστασης αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης ΑΠΕ.

Αλλωστε η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που προωθείται και στα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά αυτών του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αντέξουν την ασφυξία της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης μετάβασης". Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, εκατομμύρια νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας ή πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς. Λίγες μόνο μέρες από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την κατάργηση δήθεν της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που η ίδια έφερε, η ασυδοσία των παρόχων ανέβαζε την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,50 ευρώ και παραπάνω. Ετσι, πλέον θα μπορούν να τα εισπράττουν "νόμιμα και ηθικά" και την ίδια στιγμή νοικοκυριά και μικρομάγαζα ματώνουν για να βγάλουν τον μήνα, οι δε βιομήχανοι αντί να φορολογούνται επιδοτούνται, επειδή λέει δεν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ολα αυτά δεν ήρθαν στα ξαφνικά, ούτε μας βρίσκουν αδιάβαστους. Είναι στόχοι οι οποίοι τίθενται μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτοί έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), και μεταξύ άλλων έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα σε περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η οποία απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες. Χέρι χέρι όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν τα τελευταία χρόνια ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς και με αδειοδοτήσεις με fast track διαδικασίες. Τη δική της ευθύνη στο έγκλημα αυτό έχει η Τοπική Διοίκηση - η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές της περιοχής.

Εχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα της Ενέργειας και του φυσικού περιβάλλοντος, ενάντια στην καταστροφή του για τα κέρδη των λίγων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Με οδηγό τις επιμέρους κατακτήσεις μας συνεχίζουμε, όντας ήδη νικητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ