Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανταποδοτικότητα και για το πράσινο;

Ενα ακόμη χαράτσι περιμένει τους δημότες της πρωτεύουσας μιας και η διοίκηση του δήμου ζητά από την κυβέρνηση την υπαγωγή της υπηρεσίας Πρασίνου και Κηποτεχνίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κάτι, που αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, με σχετικό έγγραφό του, ζητά να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το παραπάνω θέμα και να υποβάλλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, το θέμα δεν είχε συζητηθεί.

Στο εισηγητικό έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζεται: «Ο Δήμος Αθηναίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλων μέσων για τη συντήρηση, ανάπλαση και επέκταση του πρασίνου, που αποτελεί κατεξοχήν ανταποδοτική υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης στους κατοίκους της πόλης». Και σε άλλο σημείο: «Οι υπηρεσίες πρασίνου αποδυναμώνονται συνεχώς από προσωπικό και οι δυνατότητες προστασίας του περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες».

Τα «προβλήματα» και η «αποδυνάμωση», όμως, που αναφέρονται στο εισηγητικό έγγραφο, είναι δημιούργημα της ίδιας της διοίκησης του δήμου. Για παράδειγμα, μέσα σε λίγα χρόνια μείωσε τους εργάτες πρασίνου, στο μισό. Ετσι, πριν από δύο χρόνια είχε 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πράσινου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της υπηρεσίας. Ιδια τύχη έχουν και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες αυτές.

Ενα άλλο «επιχείρημα» του Δ. Αβραμόπουλου, είναι ότι η Αθήνα «έχει ανάγκη ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης» ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δηλαδή, οι δραστηριότητες αυτές, που αφαιρούν πράσινο από τους κατοίκους της πόλης, χρησιμοποιούνται, ως όχημα, για την ανταποδοτικότητα της αντίστοιχης υπηρεσίας, με τη δικαιολογία της... αναβάθμισης!

Παρ' όλα αυτά, είναι άξια απορίας η λογική του δημάρχου «να πληρώνουν οι κάτοικοι για να έχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ