Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλεί σε διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» των διανομέων

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα» που απειλούν την υγεία και τη ζωή των διανομέων οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο.

Το Σωματείο έχει καταγγείλει την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού «μοντέλου» του «συνεργάτη», με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» διανομέα στις 27 Ιούλη.

Οσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, έχει υπογραμμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει καθορίσει με ΚΥΑ τα κατάλληλα ΜΑΠ, τα οποία θα πρέπει να χορηγούν οι εργοδότες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κράνος που χορηγεί η εταιρεία έχει αποδειχθεί ακατάλληλο: Σε δύο πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήματα «δεν κατάφερε να τους προστατεύσει», με αποτέλεσμα να χάσουν «και οι δύο τη ζωή τους από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Παγίδα κινδύνων για «ατυχήματα» είναι και το εργασιακό «μοντέλο» του «συνεργάτη» (freelancer), που αξιοποιεί η εργοδοσία, κάνοντας χρήση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση «αναγκάζει τους "συνεργάτες" να ξεπερνούν ακόμα και τις 12 ώρες συνεχούς οδήγησης για να συμπληρώσουν αξιοπρεπές μεροκάματο».

Την ίδια στιγμή η εταιρεία «εντατικοποιεί την οδήγηση με πληθώρα στρεσογόνων μηνυμάτων, καθιστώντας την εργασία ακόμα πιο επικίνδυνη». Μετά την απώλεια ενός ακόμα εργαζόμενου στις 27 Ιούλη, το Σωματείο είχε καλέσει την εταιρεία «δημόσια να μας δηλώσει πόσες ώρες είχε την εφαρμογή της ανοιχτή» τη μέρα που έχασε τη ζωή του, χωρίς να πάρει απάντηση.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι αλλαγές στον τρόπο αμοιβής και εργασίας των διανομέων που δουλεύουν ως «freelancers», με την εργοδοσία να προωθεί μείωση ανά παραγγελία κατά περίπου 30%. «Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, που με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, είναι και η βασική αιτία που από την ώρα που εφαρμόστηκε μετράμε συνέχεια θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά "ατυχήματα". Εχουν ήδη θυσιαστεί πολλές ζωές συναδέλφων στον βωμό των κερδών τους», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Στο Λουτράκι

Στο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που στοίχισε τη ζωή σε έναν υπάλληλο στον δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (έπεσε από αναβατόριο στο οποίο εργαζόταν, σε ύψος 6 μέτρων) αναφέρεται ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων OTA ν. Κορινθίας, σημειώνοντας πως «η λίστα των νεκρών εργαζομένων την ώρα της δουλειάς καθημερινά μεγαλώνει. Ούτε η κακιά η ώρα ήταν, ούτε το γραφτό της μοίρας του».

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά και έχουν ενόχους την κυβέρνηση της ΝΔ, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους δημάρχους. Χωρίς κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια, θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αδιαφορώντας για το κόστος που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με την ίδια τους τη ζωή».

Για το ίδιο τραγικό περιστατικό ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κορινθίας αναφέρει: «Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας και οργανωμένοι να παλέψουμε ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές που μας θέλουν λίπασμα για τα κέρδη τους».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εργαζόμενου εκφράζει, τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων. Καταγγέλλει ότι στον δήμο «η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το συγκεκριμένο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα", όμως, εγείρει μια σειρά ερωτήματα, όπως αν λαμβάνονται και από τη δημοτική αρχή τα απαραίτητα μέτρα εκπαίδευσης, καταλληλότητας και κυρίως τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης των εργαζομένων του δήμου μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ