Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΛΚΙΣ
Νέο ξεπούλημα ορυκτού πλούτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση τη δημοπρασία, για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή

Τελειωμό δεν έχει το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας αλλά και η συνακόλουθη καταστροφή του περιβάλλοντος. Σειρά αυτή τη φορά έχει η περιοχή του Δήμου Κρουσσών στο Κιλκίς όπου η κυβέρνηση προκήρυξε πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης 239.000 στρεμμάτων δημόσιας και δασικής έκτασης προκειμένου να αποδοθούν στη μεταλλευτική χρήση και στην εξόρυξη χρυσού.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης αντί να απολογηθεί για το νέο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου είπε ότι η ερώτηση του βουλευτή «διαπνέεται από έντονο αίσθημα καταστροφολογίας». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στους τοπικούς φορείς που αντιδρούν καταλογίζοντάς τους «ημιμάθεια και τοπικιστική υστερία που καλλιεργείται επιτηδευμένα από διάφορα συμφέροντα». Κατά τον υφυπουργό η συγκεκριμένη δημοπρασία αποσκοπεί στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου με ευαισθησία στο περιβάλλον και με κοινωνικό έλεγχο.

«Το ΚΚΕ δεν καταστροφολογεί γιατί εάν καταστροφολογεί αυτό, τότε το ίδιο κάνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε την επένδυση της TVX για το χρυσό στην περιοχή Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική» τόνισε στην παρέμβασή του ο Αγγ. Τζέκης για να λάβει την απαξιωτική προς το ΣτΕ απάντηση του υφυπουργού ότι «εμείς κυβερνάμε, δεν κυβερνά το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Εμείς, είπε ο Αγγ. Τζέκης, θεωρούμε τον ορυκτό πλούτο ως λαϊκή περιουσία και ως τέτοια δεν πρέπει να ξεπουλιέται. Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα ξεπουλήσει 293.000 στρέμματα όπως έκανε σε αντίστοιχη περιοχή στη Χαλκιδική. «Πιστεύουμε, τόνισε, ότι η όποια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με τους φορείς ολόκληρης της περιοχής για τον αποχαρακτηρισμό της από την οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει». Στο συγκεκριμένο Δήμο Κρουσσών υπάρχει κτηνοτροφία και γεωργία και με βάση το σχεδιασμό άρχισαν προγράμματα αγροτοτουρισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε ψηφίσματα φορέων που αντιδρούν στην κυβερνητική πρόθεση, όπως του Δήμου Κιλκίς, του Δήμου Κρουσσών, του τοπικού Εργατικού Κέντρου καθώς και 15 πολιτιστικών συλλόγων. Καταλήγοντας είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως «ο ορυκτός πλούτος δεν πρέπει να παραδίνεται σε πολυεθνικά συγκροτήματα που έχουν απώτερο στόχο το ίδιο όφελος και μετά από μία ληστρική εκμετάλλευση να αφήσουν πίσω κρανίου τόπο». Πρέπει, είπε, να ληφθούν υπόψη οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και όχι να σταλούν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την κυβερνητική απόφαση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί επιχειρηματιών για το ζεόλιθο (2014-12-31 00:00:00.0)
Χρηματιστηριακές συναλλαγές με... διαφάνεια (2007-03-28 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη στήριξη στους «Λαναράδες» (2005-09-23 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα του χρυσού στις πολυεθνικές φέρνει καταστροφή (2002-04-21 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» και τα κοιτάσματα Κιλκίς (2002-02-26 00:00:00.0)
Προκαλεί τους Θεσσαλονικείς η κυβέρνηση! (2002-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ