Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - 1η ΥΠΕ
Στοχοποίηση υγειονομικών και πιέσεις για πρόωρα εξιτήρια

Παρά την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να πάρει μέτρα για την ενίσχυσή τους, αλλά στοχοποιεί τους υγειονομικούς για τα δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους που ανοίγουν μετά από κάθε εφημερία, παρεμβαίνει στο ιατρικό έργο δίνοντας αντιεπιστημονικές οδηγίες για πρόωρα εξιτήρια.

Οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών με Covid και τις υπόλοιπες νόσους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, πόρους, συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Ομως η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ βρήκε τον ένοχο στους εργαζόμενους που δίνουν «καθυστερημένα εξιτήρια».

Σε έγγραφό της σχετικά με την «καταγραφή απολογιστικής κίνησης Γενικής Εφημερίας Νοσοκομείων 1ης ΥΠΕ» διαπιστώνει «από τους ποσοστιαίους Ειδικούς Δείκτες (ΜΕΘ) ότι αφενός παραλείπεται η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη της εκάστοτε Γενικής Εφημερίας σ' ό,τι αφορά την εξεύρεση κλινών για απορρόφηση των ασθενών σε διάφορες κλινικές και αφετέρου υπάρχει ανάσχεση στην προώθηση των εξιτηρίων».

Τα «μέτρα» που προτείνονται είναι οι διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο («εσωτερικές διακομιδές ασθενών»), ως «προσωρινή λύση σε επείγουσες καταστάσεις» και «ορθότερο και ταχύτερο προγραμματισμό των εξιτηρίων προ της έναρξης κάθε εφημερίας».

Το παραπάνω έγγραφο προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ Ιατρών Λαϊκού Νοσοκομείου, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι εφημερίες του Λαϊκού από τη στιγμή που εσείς αποφασίσατε να βγάλετε το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" από την κοινή ομάδα της εφημέρευσης, έχουν γίνει αφόρητες και ακόμη πιο επισφαλείς.

Η προσέλευση στα Επείγοντα και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ δεν έχετε κάνει ούτε καν κάποιες στοιχειώδεις αναγκαίες προσλήψεις. Ταυτόχρονα δεν ντρέπεστε - όπως αποκαλύπτει το έγγραφο της ΥΠΕ - να μας κατηγορείτε για καθυστέρηση εξιτηρίων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας!».

Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι «η κατάσταση πλέον είναι παραπάνω από επικίνδυνη. Το προσωπικό στο Λαϊκό είναι εξαντλημένο σωματικά και ψυχικά. Οι συνθήκες εξέτασης ασθενών στα ΤΕΠ και οι συνθήκες νοσηλείας τους, ειδικά στις Παθολογικές κλινικές, είναι επικίνδυνες, απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς. Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα πεθάνει κόσμος ο οποίος θα μπορούσε να σωθεί!

Και η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση είναι αποκλειστικά δική σας και των προκατόχων σας! Μας έχετε αφήσει μόνους και αβοήθητους να παλεύουμε στηριζόμενοι στο φιλότιμο, στην ανθρωπιά και την αυτοθυσία μας». Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της «πριν να είναι πολύ αργά. Προσλάβετε προσωπικό, ανοίξτε κρεβάτια και νοσοκομεία, βελτιώστε τις υποδομές. Για όλα τα νοσοκομεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ