Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Αποκορύφωμα της πελατειακής πολεοδομικής πολιτικής

Με το νομοσχέδιο περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, το οποίο παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρεί μία ακόμη επίθεση κατά του αστικού περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση μερικών μεγαλοκερδοσκόπων μεγαλοεργολάβων τύπου Βωβού. Ταυτόχρονα, με μια σειρά άλλες «φωτογραφικές» πολεοδομικές διατάξεις, που περιλαμβάνει στο ίδιο νομοσχέδιο, προσπαθεί να εξαντλήσει την πελατειακή πολεοδομική της πολιτική, αλλά και να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες, αν και δίνει την εντύπωση ότι έχουν απαλυνθεί κάποιες διατάξεις - κάτω από την πίεση των αντιδράσεων που υπήρξαν - σε σύγκριση με τις ανάλογες που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρώην υπουργός Κ. Λαλιώτης, ωστόσο κινείται στις ίδιες βασικές κατευθύνσεις. Η βασική διαφορά με το προηγούμενο σχέδιο είναι ότι βαρυνόμενα ακίνητα, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί συντελεστής δόμησης είναι μόνο δύο κατηγοριών: τα διατηρητέα και τα ρυμοτομούμενα (σ.σ. αυτά που απαλλοτριώνονται προκειμένου να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι κλπ.). Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, που προέβλεπαν οι νόμοι που ακυρώθηκαν μέχρι τώρα από το ΣτΕ, όπως χαμηλά κτίρια, πολεοδομικώς ενδιαφέροντα κτίρια, ενεργά πολεοδομικά τετράγωνα, γκαράζ κλπ., δεν μπορεί να γίνει μεταφορά συντελεστή. Οι τίτλοι αυτοί που είχαν εκδοθεί και αφορούν περίπου 35.000 τετραγωνικά, προβλέπεται να ακυρωθούν και θα γίνει η εξαγορά τους από το κράτος με χρήματα του ΕΤΕΡΠΣ. Οπως επιπλέον προβλέπεται, η μεταφορά συντελεστή από ρυμοτομούμενα μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται εντός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστού (ΖΥΣ) μέσα στα όρια του ίδιου Δήμου, ενώ από διατηρητέα μπορεί να γίνει σε ΖΥΣ της ίδιας Περιφέρειας.

Ο καθορισμός των ΖΥΣ σε ένα δήμο θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου, ύστερα από μελέτη που θα τεκμηριώνει ότι το ποσοστό αύξησης του συντελεστή στις ζώνες αυτές δικαιολογείται από τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα, τους αναπτυξιακούς της στόχους και τα περιθώρια επιβάρυνσής της με πρόσθετα τετραγωνικά τσιμέντου. Ωστόσο, η όλη διαδικασία και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον καθορισμό των ΖΥΣ, τις αγοραπωλησίες τίτλων μεταφοράς συντελεστή κλπ., επαφίενται σε Προεδρικό Διάταγμα, που, όπως ανέφερε η υπουργός, είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί για επεξεργασία στο ΣτΕ, μόλις ψηφιστεί ο νόμος. Επιπλέον με το νόμο δεν τίθενται οποιαδήποτε «πλαφόν» για την αύξηση του συντελεστή δόμησης εντός των ΖΥΣ (επαφίενται στις μελέτες που θα καταρτιστούν), με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μεγαθηρίων ή ακόμη και... ουρανοξυστών!

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων χρήσεων!

Με άλλη διάταξη επιτρέπεται για μία τριετία μετά την ψήφιση του νόμου με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή να νομιμοποιηθούν χώροι που έχουν αλλάξει χρήση. Κυρίως αναμένεται να νομιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες υπόγεια και ισόγεια που από αποθήκες έχουν μετατραπεί παράνομα σε κατοικίες, γκαράζ ή ακόμη και μπαρ, ακόμη και σε κτίρια που τώρα κατασκευάζονται!

Με τις υπόλοιπες «φωτογραφικού» τύπου διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Ο καθορισμός χρήσεων γης, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί (να νοικιάσει ή πωλήσει σε ιδιώτες) η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ έκταση του τμήματος του αεροδρομίου Ελληνικού που της παραχωρήθηκε!
  • Η πολεοδόμηση διά νόμου της περιοχής της Ροδόπολης που από αγροτικός οικισμός μετατρέπεται σε ένα απέραντο εμπορικό κέντρο προς δόξαν των εργολάβων.
  • Η επέκταση της ιδιωτικής πολεοδόμησης σχεδόν παντού σε όλη τη χώρα!
  • Η οικοπεδοποίηση του όρους Αιγάλεω ως τα «πολυβολεία», δηλαδή ως την κορυφή!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ