Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Αντώνης Βαξεβάνης

Η ΚΟΒ Καλλονής Λέσβου του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Αντώνη Βαξεβάνη, που «έφυγε» πλήρης ημερών την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Ο Αντώνης Βαξεβάνης, ο μπαρμπα-Αντώνης όπως τον έλεγαν όλοι, γεννήθηκε το 1928 στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, με καταγωγή από το Τσιπνί της Μικράς Ασίας.

Από μικρός γνώρισε την ταξική αδικία αλλά και τον επαναστατικό αγώνα στα πρόσωπα του θείου του, Ακίνδυνου Αλβανού, στελέχους της ΟΠΛΑ, αλλά και του πατέρα του, Κώστα Βαξεβάνη, εκ των ιδρυτών του ΕΑΜ στη Λέσβο. Ο ίδιος ως Αετόπουλο βοηθούσε με τον γαϊδουράκο του τους αντάρτες σε διάφορες αποστολές. Αργότερα, έχοντας μετακομίσει στην Αθήνα, ασχολήθηκε με την οικοδομή. Στο συνεργείο του πήρε πολλούς συντρόφους που μόλις είχαν επιστρέψει από τις φυλακές και τις εξορίες για να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους. Ηταν πρώτος στις απεργίες και στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με τον γιο του Σταύρο στους ώμους του. Ως μέλος του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος, την περίοδο της χούντας βρέθηκε στη Λέσβο, όπου διώχθηκε και χτυπήθηκε, αλλά δεν λύγισε.

Στη μεταπολίτευση ήταν μπροστάρης στις εκλογές και υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Κόμμα. Είχε κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των φίλων αλλά και των αντιπάλων του. Σε όλη του τη ζωή μαχητής για μια πιο δίκαιη ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο. Τη σκυτάλη πλέον έχουν πάρει τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ