Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Αντιμέτωποι με ξεπουλημένες ηγεσίες

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ενότητα» (ΣΥΝ - ΚΕΔΑ) επέβαλαν στο χτεσινό έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ την ...επαναστατική απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας στις 20 Μάρτη

Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια, αλλά και με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια, αλλά και με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
«Δεκανίκια» της κυβέρνησης, για να περάσει τα καταστροφικά της σχέδια για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τους εργαζόμενους σ' αυτή, έγιναν για πολλοστή φορά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Και η... ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που οι τρεις αυτές παρατάξεις, έπαιρναν την «επαναστατική» απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας στις 20 Μάρτη και σύγκληση τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας δύο μέρες αργότερα, η διοίκηση της ΟΑ αποφάσιζε να θέσει σε άμεση εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπούλημα της εταιρίας!

Κατά το χτεσινό έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Ενότητα» (πρόσκειται σε ΣΥΝ και ΚΕΔΑ) «ανέκρουσαν πρύμναν» από τις θέσεις που είχαν υποστηρίξει μαζί με την ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι και την «Αυτόνομη Παρέμβαση» στο τελευταίο ΔΣ της Ομοσπονδίας και σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ, ψήφισαν την πρόταση που προβλέπει την κήρυξη της 3ωρης στάσης εργασίας και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κάλυψη από τη ΓΣΕΕ! Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ήδη ότι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είναι... αναπόφευκτη, ενώ τηρεί σιγή ιχθύος, αν και έχουν παρέλθει 15 μέρες από την κοινοποίηση των κυβερνητικών μέτρων για την εταιρία (κατακερματισμός και ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι).

Η ΕΣΚ - Σ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» επέμεναν στην υπεράσπιση των αποφάσεων του τελευταίου ΔΣ της ΟΣΠΑ και πρότειναν κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από τυχόν απαγορευτικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ όσον αφορά την τήρηση του νόμου περί προσωπικού ασφαλείας, πρότειναν να οριστούν ως προσωπικό ασφαλείας συνδικαλιστές, οι οποίοι θα δηλώνουν απεργοί, ώστε αν ασκηθούν ποινικές διώξεις, να ασκηθούν εναντίον συνδικαλιστών και όχι εναντίον εργαζομένων. Την πρόταση αυτή απέρριψαν σύσσωμες οι τρεις παραπάνω παρατάξεις, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φόρα, πόσο υποκριτικά στέκονται απέναντι στα προβλήματα.

Την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστές των παρατάξεων, κυρίως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ... αγωνιούσαν να μη χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης (π.χ. η 3ωρη στάση εργασίας να συνοδευτεί με συγκέντρωση των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, δεδομένου ότι η προηγούμενη είχε στεφθεί με επιτυχία και ήταν μαζική), η διοίκηση της ΟΑ κοινοποιούσε στις διοικήσεις των θυγατρικών εταιριών («Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και «Μακεδονικές Αερογραμμές») έγγραφο του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, με το οποίο εντέλλονται να προχωρήσουν στην ενοποίηση του πτητικού τους προγράμματος, όπως ακριβώς προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Παράλληλα, έγινε γνωστό στους συνέδρους, ότι η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε την περαιτέρω περικοπή του δικτύου της ΟΑ και την πώληση κινητήρων αεροσκαφών, περιορίζοντας έτσι δραστικά το στόλο.

Η ΕΣΚ - Σ στηλίτευσε τη στάση αυτή των συγκεκριμένων παρατάξεων, που στηρίζεται στις υποκριτικές «επαναστατικές κορόνες», στην εξαγγελία κινητοποιήσεων για το «θεαθήναι» και που στην ουσία βάζει «πλάτη» στην κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της χωρίς αντιδράσεις. Η παράταξη θα προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία θα ενημερώσει τους εργαζόμενους αναλυτικά για όσα συνέβησαν στο τελευταίο ΔΣ της ΟΣΠΑ και το έκτακτο συνέδριο, καλώντας τους παράλληλα σε συσπείρωση από τα κάτω, έστω και τώρα, που η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είναι στο «και πέντε», προκειμένου να ανατρέψουν το κυβερνητικό σχέδιο, που εξυφαίνεται με την ανοχή, αν όχι συνενοχή, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ