Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
«Απαιτείται αποφασιστικότητα και μέτωπο εργαζομένων»

Απεργία 11 και 12 Απρίλη εισηγείται το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Πρόταση για συντονισμένους αγώνες ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα προτείνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Απρίλη, την οποία ψήφισε η πλειοψηφία, απευθύνεται το ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Οι καθηγητές θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει στις 29 Μαρτίου.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, με αφορμή και το πώς έφτασε η ΟΛΜΕ σε αυτή την απόφαση, δηλώνει ότι «η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, συνεπή ταξικό αγώνα, αποφασιστικότητα και μέτωπο των εργαζομένων. Αυτή τη γραμμή καλεί η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ να στηρίξουν οι εκπαιδευτικοί στις Γενικές Συνελεύσεις, καταδικάζοντας τη φιλοκυβερνητική, αλλά και την τυχοδιωκτική - συμβιβασμένη γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Η συνεδρίαση για διαμόρφωση εισήγησης ξεκίνησε την Τετάρτη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων, προτάσσοντας ασφαλιστικά αιτήματα με δέσμευση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να συντονίσει τη δράση του με άλλα αγωνιστικά τμήματα των εργαζομένων, ώστε ν' αποτραπούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και μέτρα για την ακύρωσή του στην πράξη, απόρριψη της πολιτικής λιτότητας - 30% αυξήσεις στους μισθούς για φέτος - κατοχύρωση του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ, κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 - ολόπλευρη μόρφωση για όλους τους νέους ως την ηλικία των 18, διορισμό 8.000 εκπαιδευτικών από την επετηρίδα. Για τη διεκδίκηση των παραπάνω, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε 24ωρη απεργία στις 27 Μάρτη και 48ωρη στις 3 - 4 Απρίλη και νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 6 Απρίλη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Και επίθεση στο ΠΑΜΕ

Μετά από την απόρριψη της παραπάνω πρότασης από την πλειοψηφία, και με δεδομένο ότι με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία στο τέλος του Μάρτη, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε χτες αυτοτελή πρόταση ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, στον «κοινωνικό διάλογο», με διεκδίκηση κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δημόσιου και υποχρεωτικού για όλους, πλήρη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού με 30 χρόνια εργασίας. Με αυτό το πλαίσιο η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε κήρυξη 24ωρης απεργίας για τέλος Μάρτη σε συντονισμό με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις 14 Μάρτη.

«Και οι δύο προτάσεις της ΕΣΑΚ ΔΕΕ απορρίφθηκαν από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ με μια δε πρωτοφανή σύμπνοια επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ, το οποίο συσπειρώνει τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και οργανώνει τη σύγκρουση με τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», σημειώνει μιλώντας στο «Ρ» ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας. «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και Παρέμβαση κατήγγειλαν από κοινού το ΠΑΜΕ η μεν πρώτη ως νέο διασπαστικό συνδικάτο και η δε Παρέμβαση ως παράταξη του ΚΚΕ. Σε αντιπαράθεση δε η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη με άλλες ομοσπονδίες με ανοιχτό πλαίσιο και χωρίς να καταγγέλλουν καν τον "κοινωνικό διάλογο"», σημειώνει ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ