Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Συνομιλίες υπό σκιάν στρατιωτικής απειλής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Για αργά, χτες, το βράδυ είχε προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Μια πρώτη συνάντηση έγινε το πρωί, κατά την οποία οι Σάμπρι και Ανάν συνομίλησαν κατ' ιδίαν, αρχικώς και συνέχισαν παρουσία των συμβούλων τους, αλλά και του νυν επικεφαλής της Επιτροπής επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ.

Ο Σάμπρι μίλησε για «θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες». Ο Ανάν, πριν τη συνάντηση, τόνιζε πως «έχει μηνύματα ότι υπάρχει κάποια προσαρμοστικότητα από την πλευρά του Ιράκ». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, ο Ανάν δήλωσε ότι «δε θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο, άλλωστε και η περιοχή και όλοι μας έχουμε ήδη υποφέρει πολύ» και συμπλήρωσε ότι θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις για επανάληψη των επιθεωρήσεων. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίαζε σε ειδική επιτροπή του ΟΗΕ φωτογραφίες δορυφόρων, που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως η Βαγδάτη κατάσχει φορτηγά, που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε, χτες, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, καλώντας τις ΗΠΑ να μην προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση, αφού είναι «ανώφελο, γιατί το Ιράκ δεν έχει τα μέσα να προκαλέσει κάποια σύγκρουση στην περιοχή». Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης στην τουρκική οικονομία και κάλεσε τις ΗΠΑ να «παρέμβουν για να σταματήσει ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ