Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο Σεβαρντνάτζε ανοίγει τις πόρτες στις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Τη Δευτέρα 4 του Μάρτη ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έκανε άλλη μια στροφή. Δήλωσε ότι η Τιφλίδα αποφάσισε να βάλει τάξη στο Πανκίσι μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή Αμερικανών και Ρώσων. Επισήμανε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα βοηθήσουν τη Γεωργία στη δημιουργία αντιτρομοκρατικών τμημάτων και ότι η άφιξη των Αμερικανών ειδικών εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». «Καμία αμερικανική συμμετοχή δε θα υπάρχει. Αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε εμείς, η Γεωργία. Εχουν θυμώσει μαζί μας, γιατί δεν επιτρέψαμε την είσοδο σε ρωσικά στρατεύματα. Δεν επιτρέψαμε την είσοδο και νομίζω ότι ενεργήσαμε έξυπνα, ενεργήσαμε σοφά, διότι, αν θα έμπαιναν ρωσικά στρατεύματα μέσα σ' αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές... θα άνοιγαν πυρ, θα χυνόταν αίμα και το κέντρο των εχθροπραξιών θα μεταφερόταν στο έδαφος της Γεωργίας». Ετσι δικαιολόγησε ο Σεβαρντνάτζε την άρνησή του να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Παρ' όλα αυτά, οι ρωσικοί πολιτικοί κύκλοι είναι συγκρατημένοι σχετικά με τις διαβεβαιώσεις ότι καμιά αμερικανική ειδική δύναμη δε θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο φαράγγι Πανκίσι, που συνορεύει με την Τσετσενία.

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της Γεωργίας ορμάει στις «φιλικές» αγκάλες των ΗΠΑ. Το σάπιο καθεστώς Σεβαρντνάτζε ελπίζει να διορθώσει τα πράγματα και να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια των Αμερικανών. Χρειάζεται την αμερικανική βοήθεια για να πιέζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, οι οποίες δε θέλουν να ανήκουν στην επικράτεια της Γεωργίας. Αυτές στρέφονται προς τη Ρωσία, οι λαοί τους συνδέουν την τύχη τους με την τύχη της Ρωσίας. Σκοπός του Σεβαρντνάτζε είναι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας». Με άλλα λόγια, να επαναφέρει βίαια την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στο πλαίσιο της Γεωργίας. Γι' αυτό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ