Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φόρος τιμής στον πρωτοπόρο κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Φόρος τιμής στον κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρο, μία ξεχωριστή μορφή ανάμεσα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης από τον χώρο της λογοτεχνίας, αποτέλεσε η εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, στο πνευματικό κέντρο του χωριού Κανάλια Καρδίτσας, στο χωριό δηλαδή που γεννήθηκε το 1917.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση αρχειακού υλικού που επιμελήθηκε η προϊσταμένη του τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, Ελπινίκη Αγγελίνα, αλλά και έκθεση βιβλίου.

Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας, ο Αστέρης Χαλάτσης.

Στη συνέχεια αλλά και στο τέλος της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα από τον Κώστα Παπαλέξη, φιλόλογο και μέλος της ΤΕ Καρδίτσας. Συγκεκριμένα διαβάστηκαν το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ζήσης Σκάρος» και το ποίημα του Σκάρου «η Καραγκούνα» που ήταν αφιερωμένο στην Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, κομμουνίστρια δασκάλα από τον Παλαμά που εκτελέστηκε στην Ξηριώτισσα στη Λαμία το 1948.

Η προϊσταμένη του τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, Ελπινίκη Αγγελίνα, αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Ζήση Σκάρου μέσα από το αρχειακό υλικό των σχολείων. Ξεχωριστό σημείο αποτέλεσε η ανάγνωση του πρακτικού του συλλόγου καθηγητών στο οποίο ο Ζήσης Σκάρος κατηγορήθηκε ως υποκινητής της απεργίας που είχε αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι αγρότες δίπλα στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα την αποβολή του απ' όλα τα γυμνάσια του κράτους.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του συλλόγου καθηγητών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο σύλλογος ευρισκόμενος εν ολομέλεια επί τη βάση των ανωτέρω αποδείξεων αποφασίζει ομόφωνα α) Αποβάλλει δια παντός εκ του γυμνασίου Καρδίτσης τους πρωτεργάτες της απεργιακής κινητοποιήσεως 1) Ζήσην Απόστολο της Ε΄ τάξεως και άλλους τρεις. Ως προς τον πρώτον μαθητήν λαμβάνον υπ' όψιν ότι ο μαθητής ούτος είναι κομμουνιστής, αυξήσει την ποινήν εις αποβολήν εξ όλων των σχολείων του κράτους. Χαρακτηρίζει δε τη διαγωγή των δια παντός αποβληθέντων εις κακήν».


Ως «μείζονα συγγραφέα του λαϊκού κινήματος και του προοδευτικού πολιτισμού, που διαμορφώθηκε, πάλεψε, έζησε και έγραψε ως κομμουνιστής», περιέγραψε τον Ζήση Σκάρο ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. «Με πάθος για τη μελέτη της Ιστορίας συγκέντρωσε πολύ σοβαρές προϋποθέσεις για να γράψει και έγραψε για τις ρίζες του λαϊκού κινήματος με αφηγηματικό ταλέντο, συναρπαστική πλοκή, εκπληρώνοντας το χρέος όλων μας στο μαρτυρικό, αγωνιστικό, ανώνυμο και επώνυμο πλήθος», σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο έργο του, που χαρακτήρισε «δροσερό νερό στην άνυδρη γη της έρημης χώρας του καπιταλιστικού κόσμου» και στο μέγεθος της προσφοράς του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση λουλουδιών στην προτομή του Ζήση Σκάρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ