Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΑΑΝ
Τη Δευτέρα η διαμαρτυρία για τα αναλώσιμα των διαβητικών

Στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, για να παρθεί πίσω η εγκληματική απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στη 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτεί από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς».

Στις 8 Αυγούστου, υπενθυμίζει η ΣΕΑΑΝ σε ανακοίνωσή της, δημοσιεύτηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία «μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες, εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου Α. Η μείωση αυτή φτάνει περίπου τα 130 ευρώ τον μήνα, μιας και η αποζημίωση από 45 ευρώ ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20 ευρώ. Για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες τον μήνα».

Οι αισθητήρες αυτοί «είναι άκρως απαραίτητοι», όπως εξηγεί, καθώς λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και δίνουν τη δυνατότητα στον ίδιο τον ασθενή, στον φροντιστή, στους γονείς παιδιών με τη συγκεκριμένη πάθηση να επέμβουν όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν υπογλυκαιμία και να αποφύγουν τον κίνδυνο να πέσουν σε κώμα.

Με την απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ «εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων προς τα κάτω με το κόστος των παροχών των ταινιών μέτρησης ζαχάρου γενικότερα για τους διαβητικούς, όπως οι ίδιοι παραδέχονται».

Η απόφαση αυτή, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, στηρίζεται στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα έχει και τις ανάλογες παροχές, την οποία υιοθετούν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, προχωρώντας βήμα - βήμα σε περικοπές.

Αυτήν τη λογική «έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι ανασφάλιστοι διαβητικοί, που καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα, και άλλοι χρόνια πάσχοντες, ενώ ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, κάτω από ειδικές διαδικασίες, δίνονται κάποιες εγκρίσεις για αντλίες, μετρημένες στα δάχτυλα, όταν μόνο τα παιδιά με διαβήτη τύπου Α υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες».

Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα μέσα από τις γραμμές της, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα Γονιών, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ νομού Αττικής και Νήσων και τους Συλλόγους Χρονίως Πασχόντων, για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση, με αγωνιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα προβάλλει τα αιτήματα: Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός, κανένα πλαφόν. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη μείωση της αποζημίωσης για τα αναλώσιμα των διαβητικών καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ