Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ"
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Kαμία υποχώρηση απέναντι σε αυτούς που καίνε το μέλλον μας

Συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη οργανώθηκε στις 10 Αυγούστου στη Λίμνη

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έκαναν την ενημέρωση
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έκαναν την ενημέρωση
«

Ο αγώνας μας, που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά», ήταν το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τα σωματεία και οι σύλλογοι της πυρόπληκτους Βόρειας Εύβοιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 10 Αυγούστου στη Λίμνη.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, ο Μπάμπης Τσιβίκας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός πυρόπληκτων εξαιρέθηκε, μέσα από μια σειρά όρων και προϋποθέσεων που έθεσε η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι και αυτές που δόθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα, είναι αναντίστοιχες των ζημιών.

Πρόσθεσε ότι ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με όσους έχασαν τα σπίτια τους, καθώς πολλές κατοικίες που έχουν σοβαρές ζημιές χαρακτηρίστηκαν στην επαναξιολόγηση επισκευάσιμες, με την επιδότηση εργασιών να ανέρχεται από 100 έως 150 ευρώ το τετραγωνικό.

«Το θράσος της κυβέρνησης περισσεύει όταν μιλά για πρωτοφανείς και άμεσες διαδικασίες αποζημιώσεων, όταν αυτές υπολείπονται κατά πολύ και ταυτόχρονα εξαιρούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Αποτελεί κοροϊδία, εμπαιγμό του λαού της περιοχής μας που αγωνιά για το παρόν της οικογένειας και των παιδιών του, για την ανάγκη επιβίωσης, όταν μάλιστα στις συνέπειες της πυρκαγιάς έχουν προστεθεί η ακρίβεια στα καύσιμα και στην Ενέργεια, το ράλι των ανατιμήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάνοντας την κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας ακόμα πιο δραματική», σημείωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής και των υποδομών που βιώνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας..

Σχέδιο «ανασυγκρότησης» μακριά από τις ανάγκες του λαού

Από τη μαζική συνέντευξη - σύσκεψη
Από τη μαζική συνέντευξη - σύσκεψη
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, έκανε αναφορά στα σχέδια «ανασυγκρότησης» που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της επιτροπής Μπένου.

«Το πνεύμα του σχεδίου αυτού έχει συμπυκνωθεί στη φράση του πρωθυπουργού, την οποία σιγοντάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ότι "η καταστροφή αποτελεί ευκαιρία". Το σχέδιο αυτό αφορά το πώς θα γίνουν επενδύσεις κερδοφόρες πάνω στην καμένη γη και ζωή μας, αφορά επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού, της Ενέργειας, των μεταφορών. Γι' αυτό και πρώτες πρώτες ξεκίνησαν οι μελέτες για την επαναξιολόγηση και αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή. Πρόκειται για σχέδιο που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες του λαού της περιοχής μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης δεν λέει κουβέντα για το πώς τα βγάζουμε σήμερα, για το αν και πώς πάμε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι μας. Για εξηγήστε μας, πώς γίνεται να ταιριάξει η ανάπτυξη που λέει το πρόγραμμα "ανασυγκρότησής" σας με τον υποβιβασμό των σχολείων στα χωριά μας; Πώς γίνεται να ταιριάξει με τους πυρόπληκτους να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων έναν χρόνο μετά, σε άλλα σπίτια, χωρίς επιδότηση ενοικίου; Πώς ταιριάζει με τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα να είναι χωρίς αποζημίωση;

Πώς ταιριάζει το νέο αναπτυγμένο δάσος σας με τους ρετσινάδες και τους δασεργάτες να είναι έναν χρόνο χωρίς εισόδημα; Πώς ταιριάζει χωρίς κρατική μέριμνα για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας; Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη καταδικαστεί πλατιά στη συνείδηση του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Τη συνδρομή μας και τη στήριξή μας, για μπίζνες πάνω στην καμένη γη μας, πάνω στα καμένα κορμιά μας, με την πυρκαγιά για την οποία είστε εσείς υπεύθυνοι, δεν θα την πάρετε ποτέ».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Μπάμπης Τσιβίκας τόνισε την αποφασιστικότητα συνέχισης του αγώνα:

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, θα είναι μακρύς και δύσκολος και δεν θα κάνουμε πίσω, μέχρι και για το τελευταίο αίτημά μας. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε ενωμένοι οι ρετσινάδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι γονείς, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με αυτούς που καίνε το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά επιτελεία, με τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν πυρκαγιές και πλημμύρες επί διακυβέρνησής τους και τώρα μας λένε ότι λύση δεν είναι ο αγώνας αλλά να τους ξαναφέρουμε στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με την Τοπική Διοίκηση που είναι πιο αποτελεσματική και από την κυβέρνηση στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και του σχεδίου Μπένου και ας παριστάνει τον υπερασπιστή του λαού.

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε και με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Ο αγώνας μας, που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά. Σε αυτόν στηριζόμαστε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, για να αναγεννηθεί το δάσος που για μας ήταν κομμάτι της ζωής μας. Θα τα καταφέρουμε!».

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας

Ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που βιώνουν οι ρετσινάδες έκανε στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας.

«Από τις πρώτες μέρες δεχθήκαμε λόγια συμπάθειας και υποσχέσεις στήριξης από υπουργούς, βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και αργότερα από το περιβόητο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κ. Μπένου. Κυριολεκτικά έσπασαν τα τηλέφωνά μας... Οι υποσχέσεις εντείνονταν όταν εξαγγέλλαμε κάποια κινητοποίηση είτε από το Σωματείο των Ρετσινάδων είτε από τη Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων. Μέχρι και στα "οράματά" τους μας έβλεπαν δήθεν οι παράγοντες της κυβέρνησης», σημείωσε.

Χαρακτήρισε ωστόσο την κατάσταση εντελώς διαφορετική: «Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, ενώ το περιβόητο πρόγραμμα εργασίας για την αναδάσωση ξεκίνησε αυτές τις μέρες και μόλις για 45 ρετσινάδες (...) Από την αρχή και παρά τις παρεμβάσεις του Σωματείου η κυβέρνηση επιχείρησε και συνεχίζει να εξαιρεί από το πρόγραμμα δεκάδες πυρόπληκτους ρετσινάδες και δασεργάτες».

Συνέχισε λέγοντας: «Χωρίς τον συνεχή και πολύμορφο αγώνα μας από την πρώτη μέρα της φωτιάς στις 3 Αυγούστου 2021 μέχρι σήμερα ούτε τα σπίτια μας και τα χωριά μας θα είχαμε σώσει, αλλά θα είχαμε μείνει και με τις υποσχέσεις, όπως έμειναν σε πολλές άλλες περιοχές στο παρελθόν.

Τίποτα από ό,τι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα δεν μας χαρίστηκε! Ούτε η εργασία με αξιοπρεπείς όρους στα αντιδιαβρωτικά έργα ούτε οι αποζημιώσεις ούτε οι συμβάσεις στα Δασαρχεία. Ολα τα κατακτήσαμε με τον αγώνα μας, οι ρετσινάδες μαζί με όλο τον λαό της Βόρειας Εύβοιας».

«Ξεκρέμαστοι» παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γρηγόρης Ζησίμου, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τονίζοντας ότι ακόμη και τα ψίχουλα των αποζημιώσεων που έχει δώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους και ουσιαστικά μια μικρή μειοψηφία των πληγέντων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξαιρέθηκε εξαιτίας των όρων και των προϋποθέσεων που έβαλε η κυβέρνηση.

Για παντελή έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης στους περίπου 300 μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο Στάθης Αλμπάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει κανένα σχεδόν από τα αιτήματα των πληγέντων μελισσοκόμων, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις.

Στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που έχασαν τα σπίτια τους και παραμένουν ακόμη στο ενοίκιο και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν επιδότηση αναφέρθηκε η Κατερίνα Μαμούχα, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών. Παράλληλα, ως εκπαιδευτικός, επισήμανε ότι τα σχολεία της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα και έχουν αφεθεί στο έλεος των ΜΚΟ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ξέρουν ακόμη με ποιο αριθμό εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Στους αγώνες που δίνουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Βόρειας Εύβοιας ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων αναφέρθηκε η Αργυρώ Μοσχούτα, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αιδηψού. Την άμεση ανάγκη για πλημμυρικά έργα τόνισε ο Γιώργος Νιέρρης, από την Επιτροπή Αγώνα Βασιλικών - Ψαροπουλίου - Τσαπουρνιάς.

Παρέμβαση έκανε τέλος ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας και το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε αποτελούν φάρο και παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση την ώρα που αδυνατεί να σβήσει μια φωτιά που καίει για μέρες χωρίς αέρα, σβήνει χωρίς πρόβλημα και το τελευταίο καμίνι της ΛΑΡΚΟ, ενώ είπε ότι σκοπός της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας είναι να στηρίξει ακόμη περισσότερο τον αγώνα των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ