Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Κορινθία

Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή Ανάληψη Αμαλιάδας Ηλείας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές εστίες, στοιχείο που δείχνει εμπρησμό, ενώ η περιοχή έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν από ανάλογα περιστατικά.

Επιχείρησαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 71 πυροσβέστες σε 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 24 οχήματα και η πυρκαγιά οριοθετήθηκε νωρίς το πρωί, καταστρέφοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 20 στρέμματα δάσους.

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και στην περιοχή Κατακάλι Κορινθίας κοντά στον δρόμο προς Επίδαυρο. Η φωτιά περιορίστηκε αφού επιχείρησαν 121 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 26 πυροσβεστών από τη Φιλανδία και τη Νορβηγία, με 24 οχήματα, 8 Ε/Π και 13 Α/Φ, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες δήμων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιβεβαιώνεται η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης

Αναφερόμενος στην τελευταία, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Κελάρης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ήταν ακόμα ένα κομμάτι του παζλ που ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει συσσωρευτεί πολλή εύφλεκτη ύλη!».

Κάνει λόγο για «φιλέτο» διαφόρων επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων, σε δασική περιοχή που όπως και άλλες αντίστοιχες έχει μείνει απροστάτευτη εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμων, υπογραμμίζοντας την τιτάνια μάχη που δόθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην επεκταθεί η φωτιά, ερχόμενες αντιμέτωπες «με την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, την ανυπαρξία δασικών δρόμων πρόσβασης, ανεπαρκούς συντήρησής τους κ.λπ.».

Και καταλήγει: «Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η επιτακτική ανάγκη για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιοχής, η κήρυξη όλων των καμένων περιοχών σε αναδασωτέες, η απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης και εγκατάστασης ΑΠΕ, καθώς και η άμεση πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή».

Φωτιά ξέσπασε χτες επίσης στη Λευκάδα στην περιοχή Καλλιγόνι σε χαμηλή βλάστηση. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ μετέβαιναν 12 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 3 οχήματα από Πρέβεζα.

  • Σορός γυναίκας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς το μεσημέρι της Κυριακής σε μονοκατοικία στον Ωρωπό Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα. Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού. Το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα διερευνά το περιστατικό. Επίσης την ίδια μέρα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε διαμέρισμα επί της οδού Φυλής στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα και μετά από λίγη ώρα κατάφεραν να την θέσουν υπό μερικό έλεγχο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ