Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Τριήμερη επίσκεψη του Αμπάς στην Τουρκία

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, το πρόγραμμα συναντήσεων του οποίου προβλέπει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα «αμοιβαίας ανησυχίας».

Καθώς λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Τουρκία και Ισραήλ αποφάσισαν την «πλήρη» ομαλοποίηση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψης Αμπάς εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα της Παλαιστίνης σε Ιερουσαλήμ και Γάζα». Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθούν τα μηνύματα της Τουρκίας για το Παλαιστινιακό «απευθείας σε επίπεδο πρέσβεων» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επανέλαβε τέλος την υποστήριξη της Τουρκίας στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Ισραηλινές απειλές κατά της «Χεζμπολάχ»

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς επανέφερε στο προσκήνιο τις «προειδοποιήσεις» κατά της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεμζπολάχ», αναφέροντας ότι ενδεχόμενη επίθεσή της στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα Καρίς (Karish) στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πόλεμο.

Η ένταση ξεκίνησε τον Ιούνη, με την άφιξη πλωτής πλατφόρμας της ελληνικής εταιρείας «Energean» για λογαριασμό του Ισραήλ στο υπεράκτιο κοίτασμα Καρίς, που σύμφωνα με τη Βηρυτό βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα ύδατα. Εκτοτε η «Χεζμπολάχ» έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμία δραστηριότητα στο κοίτασμα αν δεν λυθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη η διμερής διασυνοριακή θαλάσσια διαφορά.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το κοίτασμα του Καρίς βρίσκεται νότια της διαφιλονικούμενης ζώνης, δεν υπάρχει θέμα γι' αυτό. Και το κοίτασμα θα παραγάγει φυσικό αέριο όταν θα είναι έτοιμο για παραγωγή», επέμεινε χτες ο Γκαντς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πρόσθεσε δε ότι «το κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο και να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να επιτύχει συμφωνία με τη λιβανική κυβέρνηση, με την αμερικανική μεσολάβηση για το κοίτασμα της Σιδώνας», ένα άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ονομάζεται Κανά από τους Λιβανέζους.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρχουν δύο πλατφόρμες, μία από τη δική μας πλευρά και μία από τη δική τους. Και ελπίζω ότι πριν γίνει αυτό, δεν θα έχει χρειαστεί να περάσουμε σε νέο γύρο συγκρούσεων», ανέφερε ο Γκαντς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μία επίθεση της «Χεζμπολάχ» «κατά του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου» να οδηγήσει σε «πολεμική κλιμάκωση», έως και σε «πόλεμο», ο Γκαντς απάντησε καταφατικά: «Ναι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση, να οδηγήσει σε πολυήμερες εχθροπραξίες και σε στρατιωτική εκστρατεία. Είμαστε ισχυροί και προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό, αλλά δεν το θέλουμε».

Αρχικά οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν ζώνη 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις λιβανικές διεκδικήσεις όπως καταγράφηκαν στον ΟΗΕ το 2011. Ομως στη συνέχεια ο Λίβανος διεκδίκησε δικαιώματα σε μια ζώνη 1.430 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τμήμα του κοιτάσματος του Καρίς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοίτασμα αερίου ανακοίνωσε η «Energean» (2024-05-24 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή ο στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο (2022-10-07 00:00:00.0)
Παζάρια για τα ενεργειακά κοιτάσματα (2022-08-04 00:00:00.0)
Ανησυχία και προετοιμασίες κλιμάκωσης της έντασης λόγω και ενεργειακών συμφερόντων (2010-08-08 00:00:00.0)
Σοβαρή ένταση στα σύνορα (2006-05-30 00:00:00.0)
Πολεμική ατμόσφαιρα στα σύνορα (2005-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ