Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απλήρωτα τα δεδουλευμένα για εφημερίες και υπερωρίες

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι λόγω της μη εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν απλήρωτοι για τις τακτικές εφημερίες, τη νυχτερινή και υπερωριακή, καθώς και τη δουλειά τις Κυριακές, για τον μήνα Ιούλιο. Τα δεδουλευμένα δεν έχουν καταβληθεί, όπως αναφέρει, «λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 3ο τρίμηνο 2022 (Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος)». Παράλληλα, χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί «παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους για 14 μήνες, από τον Ιούλιο 2021» ενώ σε πολλά νοσοκομεία «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για εφημερίες των γιατρών σε κλινικές και ΜΕΘ COVID».

Το Σωματείο στηλιτεύει ακόμα την αδικία σε βάρος των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η εγκύκλιος - οδηγία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» τους στερεί αυθαίρετα την αναλογία της συγκεκριμένης ενίσχυσης που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν το 2021.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ή να τους στερείται η αναλογία της "έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης", ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε είδη βασικής ανάγκης, αλλά και με τη συνεχιζόμενη φοροληστεία», υπογραμμίζει το Σωματείο. Στην ανακοίνωσή του σχολιάζει την υπέρβαση εσόδων, κατά 4,79 δισ. ευρώ, που κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο του έτους, τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία, εκτός από τις συνθήκες εντατικοποίησης, χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης και κανονικών αδειών, αντιμετωπίζουν την καθυστέρηση στην πληρωμή ακόμα κι αυτής της χαμηλής αποζημίωσης που δικαιούνται για την υπερωριακή τους εργασία.

Το Σωματείο διεκδικεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (πρόσθετες και τακτικές εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) χωρίς καμία περικοπή σε όλους τους εργαζόμενους. Να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Να αυξηθεί η αποζημίωση για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ