Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ - ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ
Καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την εξασφάλιση των δωρεάν αναλώσιμων

Στην προχτεσινή κινητοποίηση διαβητικών και στη στάση του υπουργείου Υγείας απέναντι στα αιτήματά τους αναφέρεται κοινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Επιτροπής Μητέρων παιδιών με διαβήτη και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα αιχμής της κινητοποίησης ήταν να εξασφαλίζονται δωρεάν για όλους τους διαβητικούς τα απαραίτητα θεραπευτικά μέσα, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, κόντρα στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να περικόψει αποζημίωση για ένα αναλώσιμο, με αποτέλεσμα διαβητικοί να μην μπορούν να το προμηθευτούν.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, ζητήθηκε να περιλαμβάνεται σε ΦΕΚ ρητή δέσμευση του κράτους ότι θα εξασφαλίσει όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και τα ειδικά αναλώσιμα δωρεάν. Ο υπουργός, ωστόσο, υποστήριξε ότι μια απλή δήλωση αρκεί. Ακόμα, απέρριψε το αίτημα να αποζημιωθούν οι γονείς που πήραν για τα παιδιά τους αντλίες νέας γενιάς έγχυσης ινσουλίνης με τα ανάλογα αναλώσιμα και τα πλήρωσαν από την τσέπη τους.«Εδώ μιλάμε για ποσά από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ, που κάποιοι απ' αυτούς πήραν ακόμα και δάνεια για να τα αγοράσουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό που εξόργισε την αντιπροσωπεία» - αναφέρουν ΣΕΑΑΝ, Ενιαίος Σύλλογος και Επιτροπή - «ήταν η άρνησή του (σ.σ. του υπουργού) για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων διαβητικών με όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα».

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του υπουργού ότι οι διαβητικοί δεν πληρώνουν τίποτα για εξετάσεις, θεραπείες κ.ά., αναφέρουν ότι «για να κλείσουν ραντεβού για μια εξέταση στο Δημόσιο (...) μπορεί να περιμένουν για μήνες». Ετσι, πολλές φορές αναγκάζονται «να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για μια σειρά εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα». Τονίζουν ακόμα πως οι τάχα δωρεάν ή με συμμετοχή εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα ακυρώνονται από το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ «σου κλείνουν ραντεβού μετά από μήνες, ενώ αν πληρώσεις μετρητά σου κλείνουν αμέσως»!

Στην άθλια συκοφαντία που περιλάμβανε η δήλωση του υπουργού ότι όσοι αντιδρούν «σχετίζονται με τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας που δεν θέλει να μειωθεί η αποζημίωση», ΣΕΑΑΝ, Ενιαίος και Επιτροπή απαντούν ξεκάθαρα: «Το σύστημα που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι αυτό των εταιρειών. Οι εταιρείες (...) βγάζουν δισεκατομμύρια από τα βάσανα, τις αγωνίες, τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων, των διαβητικών στη συγκεκριμένη περίπτωση, των αναπήρων, του λαού μας γενικότερα».

«Για εμάς κυνηγητό του κέρδους και προστασία της ζωής των ανθρώπων μας, των παιδιών μας δεν συμβιβάζονται», συνεχίζουν και αναδεικνύουν ότι «λύση είναι ένας πανίσχυρος δημόσιος τομέας Υγείας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, και δωρεάν για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Με κρατικό φορέα στην έρευνα, στην παραγωγή και στην εισαγωγή, εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, φαρμάκων υγειονομικού υλικού και, σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, όπως οι αντλίες των διαβητικών και τεχνολογικά βοηθήματα για τα ΑμεΑ. Παραγωγή και εισαγωγή που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς η επιχειρηματική δράση δεν χωράει».

Απευθυνόμενοι σε όλους τους διαβητικούς και τους γονείς παιδιών με διαβήτη, οι τρεις φορείς τούς καλούν «σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να μην επαναπαυτούν κάτω από τους ελιγμούς της κυβέρνησης», τονίζουν δε ότι «ακόμα και η συνάντηση και η γενική δέσμευση του υπουργού ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και της κινητοποίησης που κάνανε. Ηταν μια πρώτη νίκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταγόνες... παροχών στους διαβητικούς (2014-11-14 00:00:00.0)
Περικοπές επικίνδυνες για την υγεία του λαού (2012-08-26 00:00:00.0)
Οι «έμποροι της Υγείας» τους στέλνουν στο θάνατο και την εξαθλίωση (2011-12-24 00:00:00.0)
Στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών (2010-10-12 00:00:00.0)
«Ακρωτηριασμένη» πολιτική (2008-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ