Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λανσάρει ως «επωφελή» για το Παλαιστινιακό την προσέγγιση με το Ισραήλ

«Επωφελή» για τους Παλαιστίνιους χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, σε νέα παρέμβασή του με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη που ολοκληρώνει σήμερα στην Αγκυρα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και η πρόσφατη απόφαση για ανταλλαγή πρέσβεων και προξένων προχωρούν με κριτήριο τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης και όχι τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό (το οποίο σε προηγούμενες φάσεις χρησιμοποιήθηκε και ως πρόσχημα για την όξυνση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ).

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι διάφορες παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις «θέλουν να συνεχιστεί» ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και επανέλαβε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει «ξεπούλημα» της στήριξης της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους. Αντίθετα, υποστήριξε, οι καλύτερες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μπορούν να φανούν ωφέλιμες και για την Παλαιστινιακή Αρχή, επειδή «θα βοηθήσουν» την Αγκυρα «να υπερασπιστεί καλύτερα τα παλαιστινιακά δικαιώματα».

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ο υποψήφιος πρέσβης για το Ισραήλ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χτες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Αυξάνονται οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι με «διοικητική κράτηση»

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να στενάζει υπό την κατοχή των ισραηλινών δυνάμεων.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκαν έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε χωριά της Δυτικής Οχθης και συνελήφθησαν τουλάχιστον 13 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Παλαιστίνιου απεργού πείνας Χαλίλ Αουαντέχ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι στέλεχος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δυτική Οχθη. Ο 40χρονος κρατούμενος συμπλήρωσε χτες την 173η μέρα απεργίας πείνας.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων - μεταξύ τους και εφήβων - που φυλακίζονται χωρίς απαγγελία κατηγοριών, με το εφεύρημα της «διοικητικής κράτησης».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», σήμερα βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών 723 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων και 11 Αραβες πολίτες του Ισραήλ.

Ο αριθμός τους είναι ο υψηλότερος από το 2008, ενώ αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε λίγες βδομάδες, καθώς στις αρχές Αυγούστου οι φυλακισμένοι με το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» ήταν 671.

  • Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας Νάσρι Αμπού Τζέις, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι το νέο σύστημα πληρωμής της μισθοδοσίας Παλαιστίνιων εργαζομένων στο Ισραήλ μέσω τραπεζών δεν επιδιώκει τη θέσπιση νέων «κρυφών» φόρων, αλλά την εξασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απεργία χιλιάδων Παλαιστίνιων εργαζομένων που δουλεύουν στο Ισραήλ διαθέτοντας ειδικές άδειες εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, το νέο σύστημα μισθοδοσίας θα γίνεται εβδομαδιαία με δαπάνη ενός δολαρίου ανά τραπεζική συναλλαγή. Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται σε αυτό το επιπρόσθετο κόστος και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις αν δεν αρθεί το μέτρο, που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί πλήρως από 1/1/2023.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ